Hoe ouder je wordt, hoe groter dan kans dat je apart gaat slapen

Mijn partner snurkt behoorlijk. Of het zijn leeftijd is, een defect in zijn neus; ik heb geen idee. Maar het houdt mij behoorlijk uit mijn slaap. Jaren geleden heb ik de stap genomen apart te gaan slapen. Niet gezellig, maar het alternatief naast hem liggen en overdag niet te genieten zijn, was ook niet alles. En nou lees ik dat iedereen met een snurker of een onrustige bedpartner maar beter apart kan gaan liggen. Slecht slapen verhoogt namelijk het risico op een beroerte én op een echtscheiding.

 

Volgens Dr. Neil Stanley die onderzoek verricht naar slaapgedrag en zelf in een andere kamer dan zijn vrouw slaapt, zijn tweepersoonsbedden ook geen goede optie. Als een man of vrouw snurkt, is dat zeker geen optie. Beter is in een andere kamer naar dromenland te vertrekken.
De traditie van het echtelijke bed begon met de industriële revolutie, wanneer mensen verhuisden naar de steden en een tekort aan woonruimte ontstond. Voordien was het heel gewoon om apart te slapen.
“Het begint al met de afmetingen van een tweepersoonsbed”, stelt de onderzoeker. “Met een standaard tweepersoonsbed heb je vaak minder ruimte dan wanneer je zou alleen slapen. Om nog maar te zwijgen over het lawaai dat je bedgenoot maakt. Stoten, trappen, opstaan om naar het toilet te gaan: geen wonder dat je geen goede nachtrust krijgt. Slechte nachtrust verhoogt nochtans het risico op depressie, hart- en vaatziekten, beroertes, ademhalingsproblemen, echtscheiding en zelfs suïcidaal gedrag”.

Een recent grootschalig Japans onderzoek concludeerde dat zeven en een half uur slaap, optimaal is voor een goede gezondheid. Een derde van de volwassenen slaapt regelmatig minder dan vijf uur, vaak als gevolg van hevig woelen door de partner. Woelt je bedgenoot, is de kans vijftig procent hoger dat ook de ander van positie zal veranderen.
Ondanks dit zijn paren terughoudend om elk een ander bed op te zoeken. Slechts 8 procent van de stellen zouden in verschillende kamers overnachten. Op oudere leeftijd gebeurt het wel vaker.

“Knuffelen is belangrijk en kan nog altijd”, stelt de dokter. “Want waarom zou je op een gegeven moment niet zeggen: ‘ik ga nu slapen’. Intimiteit is belangrijk voor je emotionele gezondheid, maar goede slaap is belangrijk voor zowel je lichamelijke, emotionele en geestelijke gezondheid. De keuze zou dus snel moeten gemaakt zijn.”

Lees ook:Een positieve houding verhoogt je immuniteit
Lees ook:Schockend: één op de zes stellen slaapt gescheiden
Lees ook:Samen in bed slapen niet optimaal voor slaapkwaliteit
Lees ook:Het belang van een goed matras
Lees ook:Overdag slapen verkort de levensduur aanzienlijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>