Wellness blijkt geluksgevoel positief te prikkelen

Gelukkig ben je niet alleen met veel geld, een goed huwelijk, een mooi huis of een succesvolle carrière, zoals geluksprofessor Ruut Veenhoven stelt. Het zit ‘m soms ook in een dagje verwennerij, zo bleek uit onderzoek onder ruim 6000 gasten bij drie sauna’s van International Wellness Resorts (IWR). Bij de Veluwse Bron, Elysium en de Zwaluwhoeve bleken veel meer gasten aan het eind van de dag een stuk gelukkiger dan voordat ze binnenkwamen.

 

De drie saunacomplexen wilden wel eens weten op wat voor manier de gasten hun weldaad die dag precies hebben ervaren. Daaruit kwam naar voren dat vooral het geluksgevoel fors was toegenomen. De gasten die hun geluksgevoel een tien gaven steeg na de saunadag met maar liefst 23 procent. Ook het aantal mensen dat een negen aankruiste steeg met meer dan 15 procent.

Endorfine
Daarmee lijkt de sauna niet alleen helend te werken voor de huid en de algemene gesteldheid, maar ook geestelijk een positieve uitwerking te hebben. Het heeft alles te maken met de werking van de lichaamseigen stof endorfine dat niet alleen pijnstillend werkt maar ook zorgt voor het gevoel van geluk en zelfs euforie. De stof stimuleert de schild- en pijnappelklieren. Daardoor krijgen mensen meer energie en voelen ze zich meer ontspannen.

Geluk
Geluksprofessor Veenhoven stelt dat geluk alles te maken heeft met levensvoldoening, dat je met plezier leeft. Als dat zo is, kun je spreken van geluk. Dat is ook wat wellness met iemand doet: het geluksgevoel verhogen. Dat kan al door een dag lang te genieten van alles wat de sauna te bieden heeft. Het is niet alleen de warmte, maar ook lekker onderuit loungen, genieten in een bubbelbad of van een massage. Vooral in de koudere maanden kan een weldaad aan saunagerelateerde activiteiten een extra positieve uitwerking op mensen hebben.

Onderzoek
De uitkomsten uit het eigen onderzoek is voor IWR reden om te gaan kijken of er wetenschappelijk onderzoek kan worden gedaan naar de effecten van wellness en wat dat met het geluksgevoel bij mensen doet. ,,Zo kunnen we nog beter laten zien wat de effecten zijn van een dagje sauna. In ieder geval blijkt uit ons onderzoek dat het een positieve bijdrage levert’’, aldus directeur Gert van der Steen van IWR.

Lees ook:Badkledingdagen in sauna
Lees ook:Veluwse Bron het beste wellnessresort van Nederland
Lees ook:Pure rust en ontspanning: de Veluwse Bron
Lees ook:Bijzonder wellness-moment in eigen achtertuin
Lees ook:Op oudere leeftijd nog naar de sauna?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>