Room in Return ziet nieuwe kansen voor oplossen kamernood

Bij het begin van het nieuwe studiejaar ontstaat weer een run op de schaarse studentenkamers. Maar liefst 67% van de studenten die meer dan 40 km van hun studiestad wonen, komt moeilijk aan een betaalbare kamer. Kamerruilplatform Room in Return richt de pijlen daarom op een nieuwe groep potentiële kamerleveranciers, zoals de zorgsector en woningcorporaties. De student krijgt dan een gratis kamer in ruil voor hulp en klusjes.

 

In enkele verzorgingshuizen is het al zo ver. Daar staan steeds vaker kamers leeg, doordat mensen met een lichte zorgvraag geen indicatie krijgen. Door zo’n kamer aan te bieden aan de student hoeft deze niet te lenen voor de huur van een doorgaans dure studentenkamer. Tegelijk besteden zij extra aandacht aan de bewoners van het zorgcentrum, helpen bij de broodmaaltijd of fungeren als klankbord voor de senioren. Winst voor alle partijen dus. Een ideale situatie volgens Room in Return, omdat de leefwerelden van ouderen en jongeren met elkaar worden verbonden. Bovendien integreren studenten op deze manier beter in de wijk, waardoor de leefbaarheid verbetert. Zo biedt Room in Return maatschappelijke betrokkenheid die alle partijen iets moois oplevert.

Ruilplatform

Room in Return is actief in alle studentensteden en brengt als gratis platform kamerzoekers en –aanbieders bij elkaar, waarbij de kamerbewoner geen huur betaalt, maar een dienst levert. Bijvoorbeeld een aantal uren per week als babysitter in het gezin, of door boodschappen of klussen te doen voor de ‘verhuurder’. Maar ook opdrachten uitvoeren voor een woningcorporatie of een gemeente, hogeschool of universiteit is mogelijk. Binnen projecten in probleemwijken bijvoorbeeld. Vooraf worden daar duidelijke afspraken over gemaakt.

Studenten willen wel

Gemiddeld worden er op de site van Room in Return zo’n 40 tot 50 kamers aangeboden. De belangstelling van de studenten is groot. Uit een enquête van Room in Return blijkt dat 33% van de studenten wel 11 tot 15 uur per week wil werken voor een gratis kamer. Oppassen, schoonmaken, koken en bijles geven behoren tot hun favoriete activiteiten. Als het aan Room in Return ligt, komt daar ook het helpen van senioren en het ondersteunen van woningcorporaties bij. Want de organisatie gaat inmiddels actief de boer op om kamers bij zorgcentra en corporaties te kunnen aanbieden. Deze kunnen zich – net als particuliere kamerverhuurders – ook aanmelden via www.roominreturn.nl.

Lees ook:Studenten helpen senioren
Lees ook:Studenten verlichten bezuinigingen op ouderenzorg
Lees ook:Groningse politie voorkomt NSB-studentenfeest met gele Jodensterren
Lees ook:Studenten moeten in ruil voor lage huurprijs ouderen vermaken
Lees ook:Oplossing voor eenzame ouderen én studenten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>