Zelfs op de zwartste plek op aarde werd schoonheid gevierd

image003Volgende maand verschijnt De celliste van Auschwitz geschreven door Anita Lasker-Wallfisch. In dit indrukwekkende overlevingsverhaal wordt verteld hoe een jonge vrouw Auschwitz en Bergen-Belsen overleefde. Voor alle lezers van Ik ontsnapte uit Auschwitz en De kleine moeder van Bergen-Belsen.
Over De celliste van Auschwitz
Met het uitbreken van de oorlog wordt het Joodse gezin waaruit Anita Lasker komt, uiteengerukt. Haar ouders worden gedeporteerd naar Polen en overlijden daar. Zus Marianne weet te ontkomen naar Engeland. Anita en haar oudere zus Renate proberen te vluchten naar Frankrijk, maar worden gearresteerd en komen terecht in Auschwitz. Daar gaat Anita cello spelen in het vrouwenorkest. Ze speelt zelfs voor Josef Mengele. Het orkest biedt en uitvlucht uit de misère waarin ze zich bevindt, en wordt later ook letterlijk haar redding.

“Op het moment dat de soldaten haar wilden afvoeren, hoorde ze een officier roepen: ‘Nee, zij niet, dat is de celliste.’ Toen besefte Anita dat ze nog steeds een eigen identiteit had, ook al was haar naam vervangen door een nummer.”  – Alice Herz-Sommer, een vriendin van Anita Lasker-Wallfisch, in haar boek De pianiste van Theresienstadt (Boekerij, 2012)

Over Anita Lasker-Wallfisch
Na de Tweede Wereldoorlog vestigde Anita Lasker-Wallfisch (89) zich in het Verenigd Koninkrijk. In 2011 ontving ze een eredoctoraat van Cambridge. Ze heeft veel op scholen in Duitsland en Oostenrijk verteld over haar oorlogsverhaal, dat ze uiteindelijk ook optekende in De celliste van Auschwitz.

Auteur: Anita Lasker-Wallfisch, Prijs: €15,00, ISBN: 9789401906883, ISBN e-book: 9789401906890 (€9,99), verschijningsdatum 24 november 2015

Lees ook:Download gratis ‘Why tell me why’ en steun de slachtoffers in Japan
Lees ook:Bevrijding Auschwitz 70 jaar geleden
Lees ook:Anita Witzier heeft het moeilijk met ouder worden
Lees ook:Radio 5 Nostalgia-oeuvreprijs voor Anita Meyer
Lees ook:Help mee: wie is deze man zonder naam of geheugen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>