Op leeftijd!

Foto MauriceFIJN OM 55-PLUSSER TE ZIJN?

Door Maurice Hengeveld

Goedenwel.nl, het online netwerk voor 55-plussers is de snelst groeiende 55-plus site van Nederland. Je kunt er gratis lid worden en contact onderhouden met vrienden, bekenden of  mensen met dezelfde interesse of passie. Je vindt er een magazine met artikelen over werk, geldzaken, gezondheid, wonen en vrije tijd en leuke columns van onder andere Marian Mudder, die trouwens nog geen 55-plusser is en er ook allesbehalve zo uitziet. Volgens Achmea , initiatiefnemer van de site zijn 55-plussers veel online, maar zelden lid van een sociaal netwerk.

Zo’n initiatief doet mij direct stilstaan bij mijn leeftijd, 49 jaar. Iets ouder dan Marian Mudder weliswaar, maar nog geen 55-plus. Wat dan wel eigenlijk? Een 50-minner? Of een 40-plusser? Oud? Jong? Mmhh, moeilijk. Wat zegt 55-plus eigenlijk? Vanwaar die grens? Waarom bijvoorbeeld niet 50-plus zoals de doelgroep van 50plus.blog? Achmea kan een hoop zeggen, maar mij maakt zoiets nieuwsgierig. U niet? Of mag ik jou zeggen tegen een 50-plusser?

Raadpleeg Google op 55-plus en je krijgt circa 69.700.000 zoekresultaten. Er is dus duidelijk sprake van een categorie. Maar hoezo? Uitzendbureau 55-plus uit Rotterdam spreekt van de “oudere” werknemer. “Veel mensen boven de 55 jaar werken niet meer”, verklaart het bureau op haar site. “Diverse oorzaken zijn hiervoor aan te wijzen, zoals: vervroegd pensioen, reorganisatie, VUT en werkloosheid. Wij zetten ons er graag voor in om u weer aan de slag te krijgen.” Alsof 55-plussers dus allemaal zonder werk zitten. Dat zal toch niet waar zijn? L’escaut woonservice voegt in haar “wonen 55-plus magazine” toe dat deze groep nadenkt over de volgende stap in hun wooncarrière, namelijk seniorenhuisvesting. De doelgroep is dus zonder werk en op zoek naar een seniorenwoning.

DAS Rechtsbijstand biedt een 55-plus rechtsbijstandverzekering en zegt daarover: “U bent dan weliswaar gestopt met het werk (!!!), maar u heeft het vast drukker dan ooit. U sport, bent actief in het verenigingsleven, gaat er geregeld even tussenuit en geniet volop van de kleinkinderen.” Uit de omschrijvingen in de polisvoorwaarden blijkt dat het product geen rechtshulp meer verleend aan inwonende of studerende kinderen, maar wel aan kleinkinderen onder (jouw) toezicht. Arbeidsrecht valt niet meer onder de dekking, maar een tweede huis in het buitenland wel. Ook is er voor de doelgroep advies mogelijk rond levensbeëindiging. De lijst groeit: zonder werk, op zoek naar een seniorenwoning, druk met de kleinkinderen, genietend van het leven maar blijkbaar toch ook al bezig met levensbeëindiging.

Salland verzekeringen, dé zorgverzekeraar van Oost-Nederland, voegt daaraan in het kader van haar 55-plus aanvullende zorgverzekering nog toe: “De statistieken wijzen uit dat u na uw 55ste met hogere zorgkosten geconfronteerd wordt: duurdere tandartsbehandelingen, kostbare brillen, ooglidcorrecties en taxivervoer naar de specialist.” Dat krijgt al een nare ondertoon, vind je niet? Maar het kan nog erger. Al in 2007 berichtte de Telegraaf over de 3.400 mensen van 55 jaar of ouder die jaarlijks als gevolg van een ongeluk met de fiets in het ziekenhuis belanden. En Plus Magazine bracht oktober 2007 een artikel over 55-plussers die zich, volgens cijfers van het Nationaal Gezondheidsinstituut, in steeds grotere getale bij de verslavingszorg melden in verband met hun alcoholgebruik. Nou moet je je toch ernstig zorgen gaan maken.

Terug naar Goedenwel.nl. Uit onderzoekscijfers van insidefacebook.com uit februari 2009 bleek dat (voornamelijk vrouwelijke) 55-plussers zich steeds vaker op het sociale netwerk Facebook melden. Now we’re talking. Want ook op Goedenwel.nl meldden zich inmiddels 180.000 maandelijkse bezoekers en 12.000 leden. Het blijkt dus fijn om 55-plusser te zijn. Ik ben dat nog niet maar alleen al om reden van Marian Mudder zou ik me eigenlijk het liefst direct bij Goedenwel.nl aanmelden.

Over Maurice:

Maurice Hengeveld is geboren en woonachtig in Utrecht. Hij werkte geruime tijd in de commerciële verkoop als Account Adviseur bij een grote verzekeraar. Tevens was hij daar jarenlang schrijvend redactielid en cartoonist voor het personeelsmagazine en schreef artikelen zowel als columns. Voor commerciële verkoopmagazines schreef hij teksten en tekende cartoons en lange tijd verzorgde hij een wekelijkse column op het voormalige babybox.nl. Je raadt het al, Maurice is vader en wel van twee dochters. Momenteel oriënteert hij zich op een bestaan als freelance copywriter en werkt daarbij voor zeer uiteenlopende opdrachtgevers. Ook is hij schrijvend redactielid en cartoonist voor het ledenmagzine van GroenLinks Utrecht. Op Celeb.blog.nl schrijft Maurice columns waarin hij als kritische observator de wereld van celebrities op de hak neemt. En op Vrouw.nl beschrijft Maurice vrouwenzaken vanuit het mannelijk perspectief.   Lees hier alle columns van Maurice voor 50plus.blog.nl.

Lees ook:55-plusser gebruikt internet voor afsluiten zorgverzekering
Lees ook:Op Leeftijd!
Lees ook:Op leeftijd!
Lees ook:Sociaal netwerk voor 55-plussers maakt leven een stuk leuker
Lees ook:Aantal senioren met auto stijgt

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Op leeftijd!

  1. 2deJeugd

    Bekijk ook eens http://www.2deJeugd.nl | De gratis online community en ontmoetingsplek voor de 50 plusser. Bedrijvengids, forum, chatroom en meer.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>