Peuters en kleuters stouter als oma en opa ze overdag opvangen?

Zo, we krijgen weer een trap na hoor als opa en oma. Heb je je de hele dag uitgesloofd, hang je ‘s avonds afgepeigerd op de bank en dan krijg je te horen dat kleuters en peuters die overdag naar de grootouders gaan, vaker kampen met gedragsproblemen. Tenminste, dat blijkt uit Brits onderzoek.

Het onderzoek bestudeerde 4.800 kinderen van werkende moeders. De drie jaar oude deelnemers werden getest op hun woordenschat en gereedheid voor school. Daaruit bleek dat de kleuters die vanaf 9 maanden overdag worden opgevangen door de grootouders met meer gedragsproblemen kampten dan de kinderen die overdag naar een crèche gaan. Bij jongens was dit effect het grootst, zij hadden vooral grote moeite om met andere kinderen om te gaan.

De kinderen die overdag bij de grootouders blijven, beschikten wel over een grotere woordenschat en waren praatvaardiger. Verder bleek dat kinderen die naar de crèche gaan beter kleuren, letters, cijfers, grootten, vergelijkingen en vormen begrijpen.

Het onderzoek suggereert dat grootouders minder lichamelijk bezig zijn met hun kleinkinderen, maar dat ze dit compenseren door meer met hen te praten. Professor Kirstine Hansen: “Dit onderzoek toonde aan dat de opvang door grootouders zowel een positieve als negatieve invloed heeft op de kinderen.”

Gelukkig is niet iedereen het eens met de resultaten van het onderzoek. Eerder onderzoek toonde namelijk wel aan dat de verzorging door grootouders voor meer geluk en veiligheidsgevoel bij de kinderen zorgt. Oma en opa ontwikkelen een heel nauwe band met hun kleinkinderen en geven hen meer persoonlijke aandacht. Britse opvoedingsexpert Siobhan Freegard: “Uit verschillende eerdere onderzoeken bleek dat kinderen die naar de crèche gaan een voorsprong hebben op hun leeftijdsgenoten wanneer ze aan de kleuterschool beginnen. Maar hun leeftijdsgenoten halen hen snel in. Jonge kinderen halen een groot voordeel uit de persoonlijke aandacht van volwassen die van hen houden.”

Wat moet je nou weer met zo’n onderzoek……!

Lees ook:Leestips boeken voor baby’s, peuters en kleuters
Lees ook:Grootouders claimen bezoekrecht kleinkinderen
Lees ook:Grootouders maken kinderen dik
Lees ook:Opa’s en oma’s zorgen dat de mens overleeft!
Lees ook:Oma’s en opa’s houden niet evenveel van hun kleinkinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>