Grootouders claimen bezoekrecht kleinkinderen

Voor opa’s en oma’s wier kinderen gaan scheiden blijkt het onderhouden van contact met de kleinkinderen vaak problematisch te verlopen. Sommige grootouders zien hun kleinkinderen zelfs helemaal niet meer. In België stappen inmiddels steeds meer grootouders naar de rechter om hun kleinkinderen te mogen bezoeken. Dat meldde de Franstalige krant “La Derniere Heure” afgelopen donderdag. Volgens de krant waren er in 2009 zeker 536 van dit soort rechtszaken in België. Bij onze zuiderburen hebben grootouders bij wet recht op een persoonlijke relatie met hun kleinkinderen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een scheiding van de ouders, blijkt de tussenkomst van de rechter nodig om dat recht af te dwingen.Inmiddels blijkt ook in Nederland een scheiding van grote invloed op de relatie tussen grootouders en hun kleinkinderen. In 2008 bleek uit onderzoek door TNS NIPO dat bij 53 procent van de opa’s en oma’s het contact met hun kleinkinderen na een scheiding duidelijk anders is geworden. Maar liefst 47 procent verwijt het de ex-schoonkinderen dat ze de kleinkinderen minder zien. 61 Procent verliest het contact met schoondochter of –zoon en 12 procent ziet de kleinkinderen zelfs helemaal niet meer.

Bron: www.telegraaf.nl

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Grootouders zien kleinkinderen na scheiding minder
Lees ook:Het verdriet van veel grootouders
Lees ook:Kleinkind onbereikbaar… van en voor grootouders
Lees ook:VoorMijnKleinkind ondersteunt grootouders bij de zoektocht naar hun kleinkind
Lees ook:Grootouders worden vanwege de crisis vaker ingeschakeld

1 Reacties // Reageer

One thought on “Grootouders claimen bezoekrecht kleinkinderen

  1. cornelie

    Beste grootouders van een onbereikbaar kleinkind.

    Vorig jaar hebben we een middag georganiseerd voor grootouders die geen of weinig contact hebben met hun kleinkind(eren).
    De oorzaak van het ontbreken van contact is vaak heel divers:
    • Uw kind (meestal de zoon) is gescheiden en ziet zijn kind niet meer. Grootouders raken dan ook vaak het contact kwijt.
    • Er is onmin met uw (schoon)kind waardoor contact onmogelijk is.
    • Het kleinkind valt onder de jeugdzorg en dan is het vaak ook moeilijk voor de grootouders om een bezoekregeling te krijgen.
    • Er zijn nog meer redenen te bedenken waardoor u uw kleinkind niet meer ziet.
    Op zaterdagmiddag 11 december organiseren wij opnieuw een bijeenkomst met lezingen die interessant en zinvol zijn voor deze grootouders.
    Daarnaast zal er alle ruimte zijn om met elkaar te praten.
    Deze dag zal plaatsvinden in Utrecht (gratis parkeermogelijkheid en goed bereikbaar met OV vanaf het CS Utrecht), de kosten zullen 15 euro pp zijn.
    Indien u deze middag wilt bijwonen geef u dan op via [email protected]
    Cornelie van Well
    http://www.kleinkindonbereikbaar.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>