Grootouders zien kleinkinderen na scheiding minder

Zijn jullie kinderen nog gelukkig getrouwd? Dat verhoogt namelijk de kans dat je je kleinkinderen regelmatig ziet. Want kinderen met gescheiden ouders zien hun grootouders minder dan leeftijdgenootjes met getrouwde ouders. Vooral het contact met de grootouders aan vaderskant vermindert drastisch, zo stellen Belgisch sociologen Maaike Jappens en Jan Van Bavel van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Het zal hier in Nederland niet heel veel anders zijn, vrees ik. Wat is dat toch jammer, dat niet iedereen zijn best doet die banden goed te houden! Als ouders gescheiden zijn, zien kinderen hun grootouders minder frequent, vooral die van vaderskant. Meer dan 10 procent van de kinderen met gescheiden ouders heeft zelfs helemaal geen contact meer met de grootouders van vaderskant. Sociologen Maaike Jappens en Jan Van Bavel baseerden zich voor het onderzoek op data van meer dan 1.000 10- tot 25-jarige inwonende kinderen en hun ouders die deelnamen aan de rondvraag ‘Scheiding in Vlaanderen’.
Dat een echtscheiding in vele gevallen tot minder contacten met grootouders van vaderskant leidt, kan volgens de sociologen voor een groot deel verklaard worden door de verblijfsregeling van de kinderen. “De meest voorkomende regeling in Vlaanderen is dat kinderen van gescheiden ouders bij hun moeder wonen en eventueel tweewekelijks tijdens het weekend bij hun vader. Die kinderen zien hun oma en opa van moederskant even vaak als kinderen met nog steeds gehuwde ouders”, zeggen de sociologen. Als de kinderen minstens de helft van de tijd bij de vader wonen, springen zijn ouders wel vaker in bij zorg en opvang en is er dus meer contact met de grootouders. “Dit onderzoek suggereert dat de verblijfsregeling niet alleen gevolgen heeft voor ouders en kinderen maar ook voor de verschillende grootouders.”

Lees ook:Kleinkind onbereikbaar… van en voor grootouders
Lees ook:Grootouders claimen bezoekrecht kleinkinderen
Lees ook:VoorMijnKleinkind ondersteunt grootouders bij de zoektocht naar hun kleinkind
Lees ook:Opa en oma: dé kinderopvang van 2013
Lees ook:Leestips boeken voor baby’s, peuters en kleuters

1 Reacties // Reageer

One thought on “Grootouders zien kleinkinderen na scheiding minder

  1. Lb.Koppenol

    Beste mensen die studie lag er allang.
    Zie PASsyndroom bij kinderen. Veelal dader de verzorgend ouder-vrouwen dus. Probleem is dat deze daders al jaren hadden dienen te worden vervolgd voor vervreemding- wat kindermishandeling IS.
    http://www.rgardner.com
    stop-passyndroom En geen gezag meer geven aan borderliners-vrouwen, die dat als kenmerk al doen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>