Een erfenis vormt een belangrijke bron van familieruzies

Mensen kibbelen wat af als het over de erfenis gaat. Ogen worden schoteltjes en de hebberigheid slaat toe. Gevolg? De gemoederen lopen  hoog op en in een derde van de gevallen komt het tot heftige botsingen.
Broers en zussen vliegen elkaar in de haren als het gaat om de hoogte van de nalatenschap of wie een specifiek erfstuk mag hebben. In driekwart van de gevallen lopen de familiebanden onherstelbare schade op. Een testament biedt overigens geen garantie dat de spullen in pais en vree onder de achterblijvers worden verdeeld.Dat blijkt uit een enquête van Plusonline.nl, een website die is gelieerd aan het ouderenmagazine.

In totaal werkten bijna 2800 senioren aan het onderzoek mee. Negen van de tien ondervraagden, met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar, liet weten al eens met een erfenis te maken te hebben gehad. In de meeste gevallen als kind, waarbij het legaat van de ouders moest worden verdeeld, maar in een aantal gevallen ook als partner van de overledene.

Vaak laten senioren welbewust een testament opmaken, juist om problemen te voorkomen. Maar ook wanneer er zo’n testament in het geding is, komt het regelmatig tot ruzies. In 55 procent van de confrontaties waren de bekvechtende familieleden op de hoogte van de laatste wil van de overledene, maar mocht dat uiteindelijk niet baten.

In 60 procent van de probleemgevallen gaat het om de hoogte van de erfenis. Bij de overige 40 procent betreft het heel specifieke erfstukken, die vaak vooral emotioneel waardevol zijn, waaronder sieraden, schilderijen en dergelijke. Driekwart van de ondervraagden geeft aan dat de ruzies over de erfenis er dusdanig in hebben gehakt dat de onderlinge familieverhoudingen voorgoed verstoord zijn.

Via het seniorenblad Plusmagazine is nu de almanak ’Erven & Schenken’ uitgebracht, waarin erfcoach Nico van Scheijndel praktische adviezen aan de hand doet. Volgens de auteur is het onder meer belangrijk een opgemaakt testament regelmatig te actualiseren. „Maar ook bij leven geld en spullen schenken kan een hoop gedoe voorkomen. Wie dat slim doet, kan zo bovendien belasting besparen.”

Nu schenkt 35 procent van de ondervraagden wel eens aan de kinderen. Bijvoorbeeld voor een vakantie, een bruiloft of een auto. Slechts twaalf procent draagt structureel vermogen over. „Jammer, omdat ouders ieder jaar vijfduizend euro belastingvrij aan elk van de kinderen mag schenken”, aldus Van Scheijndel.

Bron: de Telegraaf

Lees ook:Dikwijls ruzie rond erfenis
Lees ook:Nederlanders hebben hun testament niet goed op orde
Lees ook:Erven van je ex-schoonmoeder
Lees ook:55% 50-plussers heeft GEEN testament laten opmaken
Lees ook:Groot pensioenverschil tussen mannen en vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>