Dikwijls ruzie rond erfenis

Uit een enquête van Plusonline.nl, de website van het gelijknamige magazine, blijkt dat het verdelen van een erfenis vaak oorzaak is van familieruzies, waarbij de gemoederen dikwijls hoog kunnen oplopen. In zeker een derde van de gevallen komt het tot heftige botsingen tussen familieleden. Het zijn met name broers en zussen die elkaar in de haren vliegen als het gaat om de hoogte van de nalatenschap of over wie een specifiek erfstuk mag hebben. In driekwart van de gevallen lopen de familiebanden zelfs onherstelbare schade op. Een testament biedt overigens geen garantie dat de spullen in pais en vree onder de achterblijvers worden verdeeld.

In totaal werkten bijna 2.800 senioren aan het onderzoek mee. Negen van de tien ondervraagden – met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar – had al eens met een erfenis te maken. In de meeste gevallen als kind, waarbij het legaat van de ouders moest worden verdeeld, maar in een aantal gevallen ook als partner van de overledene. Vaak laten senioren welbewust een testament opmaken, juist om problemen te voorkomen. Maar ook wanneer er sprake is van een testament, komt het regelmatig tot ruzies. In 55 procent van de confrontaties waren de ruziënde  familieleden op de hoogte van de laatste wil van de overledene, maar mocht dat uiteindelijk niet baten. In 60 procent van de probleemgevallen gaat het om de hoogte van de erfenis. Bij de overige 40 procent betreft het heel specifieke erfstukken, die vaak vooral emotioneel waardevol zijn, waaronder sieraden, schilderijen en Delfts blauw. Driekwart van de ondervraagden geeft aan dat de ruzies over de erfenis er dusdanig in hebben gehakt dat de onderlinge familieverhoudingen voorgoed verstoord zijn.

Via het seniorenblad Plusmagazine is nu de almanak ’Erven & Schenken’ uitgebracht, waarin erfcoach Nico van Scheijndel praktische adviezen aan de hand doet. Volgens de auteur is het onder meer belangrijk een opgemaakt testament regelmatig te actualiseren. „Maar ook bij leven geld en spullen schenken kan een hoop gedoe voorkomen. Wie dat slim doet, kan zo bovendien belasting besparen.” Nu schenkt 35 procent van de ondervraagden wel eens aan de kinderen. Bijvoorbeeld voor een vakantie, een bruiloft of een auto. Slechts twaalf procent draagt structureel vermogen over. „Jammer, omdat ouders ieder jaar vijfduizend euro belastingvrij aan elk van de kinderen mogen schenken”, aldus Van Scheijndel.

Bron: www.telegraaf.nl

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Een erfenis vormt een belangrijke bron van familieruzies
Lees ook:Nederlanders hebben hun testament niet goed op orde
Lees ook:55% 50-plussers heeft GEEN testament laten opmaken
Lees ook:Erven van je ex-schoonmoeder
Lees ook:Nederlander zakt met een povere 5,3 voor examen zorgkennis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>