Mantelzorger heeft lichamelijke en psychische klachten

Uit de peilling van de Nationale Zorgbarometer blijkt dat mantelzorgen zwaar is. En dat een kwart van de mantelzorgers lichamelijke klachten heft gehad door de zorg voor een ander. Niet iets dat je mag onderschatten dus! Ook geeft 22 procent aan dat ze psychische klachten hebben gekregen, het gezin eronder te lijden heeft gehad en een minder goede financiële positie hebben gekregen. Ik denk dus dat het van groot belang is dat aan dit probleem aandacht wordt gegeven. Mantelzorgers zijn namelijk zo ontzettend nodig! Sterker nog; we kunnen niet zonder!Mantelzorgers blijken zelf vooral behoefte te hebben aan een back-up. Dat betekent dat er iemand anders is die de zorg voor hun naaste overneemt als ze zelf uit zouden vallen. Meer dan een derde zou graag iemand hebben die de zorg soms kan overnemen zodat men zelf even kan bijkomen. De ondervraagden hopen vooral op steun van de thuiszorg, zorgverzekeraars, huisartsen en de overheid.
Zeven op de tien Nederlanders vinden dat mantelzorg iets is wat je over moet hebben voor je naasten. Maar 81 procent van de ondervraagden vindt dat het de professionele zorgverlening niet mag vervangen. Meer dan de helft ziet mantelzorg als een tijdelijke oplossing en tweederde van de Nederlanders vinden het meer noodzaak dan een vrije keuze.
In de eigen omgeving krijgen steeds meer mensen te maken met iemand die behoefte heeft aan zorg (50 procent). Uit het onderzoek blijkt dat ruim een derde van Nederlanders wel eens voor iemand gezorgd heeft die dit zelf niet meer kon. Bij ruim veertig procent van de gevallen gaat het om de ouders. In 2009 verleenden volgens het Centraal Bureau van de Statistiek zo’n 926.000 Nederlanders mantelzorg.

Lees ook:Forse toename oudere mantelzorgers
Lees ook:Vakantiecheque voor mantelzorgers
Lees ook:Brildragers zijn niet minder aantrekkelijk (…in tegendeel…)
Lees ook:Specialist ouderengeneeskunde is grote verbetering voor oudere én mantelzorger
Lees ook:28% ouderen wil extra uitgeven voor bijvoorbeeld zorg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>