Gebakken kniepertjes uit Twente (recept)

Kniepertjes zijn zoete, dunne harde wafels die traditioneel rond de jaarwisseling wordt gebakken en gegeten in met name Drenthe, Groningen (kniepertjes, kniepkoukies, Twente (knieperkes), en Gelderland (de Achterhoek). Ze worden gebakken in speciale wafelijzers. Vroeger waren dit gietijzeren knijpijzers die boven het haardvuur werden gehouden. Nu worden elektrische wafelijzers gebruikt.

Het meest lijken kniepertjes nog op oubliehoorns zoals gebruikt voor schepijs. Direct na het bakken, als het baksel nog warm is, kan het worden opgerold. Na afkoelen blijft een knapperig, hol rolletje over, dat door sommige mensen volgespoten wordt met slagroom.

Bovenstaand was traditie ook in mijn familie. Oudejaarsdag bakte je kniepertjes en nieuwjaarsdag at je je gek aan de lekkernij. Het ijzer heb ik geërfd van mijn moeder en nu heeft mijn dochter het. Vorig jaar hebben we ze weer gebakken, samen met mijn kleindochter……. zo gezellig ouderwets!! Drie generaties in de keuken.

Recept:

* 200 gr suiker
* 125 gr boter
* 1 ei
* 250 gr bloem
* 1/2 theelepel kaneel

Bereiding:

* los de suiker in 1.5 dl verwarmd water op en laat de boter in het suikerwater smelten;
* zeef de bloem en roer er het losgeklopte ei, de kaneel en – in gedeelten – het suikermengsel bij zodat een     glad deeg ontstaat;
* laat het deeg afgedekt een nacht rusten.

Na het nachtje wachten …

* verhit een rond, plat wafelijzer flink en vet het in;
* leg een bolletje deeg ter grootte van een stuiter in het midden van het ijzer, knijp het ijzer dicht en bak aan beide kanten in 1 tot 2 minuten op halfhoog vuur gaar;
* leg het net gebakken kniepertje weg om af te koelen of – om rolletjes te maken – wikkel het nog zachte kniepertje rond bv. de steel van een houten pollepel en laat het afkoelen.

Lees ook:Kniepertjes uit Twente (recept) oftewel nieuwjaarskoekjes!
Lees ook:Traditionele nieuwjaarsrolletjes
Lees ook:Blueberry Pie, een gezonde taart (recept)
Lees ook:Koekjesdag recepten
Lees ook:Eigengemaakte Hollandse lekkermij…… gevulde speculaas!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>