Geen begrip voor wie zieke partner verlaat

Schermafbeelding 2014-08-21 om 13.40.27Je hoeft niet te rekenen op begrip van je omgeving als je weggaat bij je partner met een chronische ziekte, dat blijkt uit onderzoek van Plus Magazine en het Helen Dowling Instituut onder 1.358 lezers van Plus Magazine. Je trouwt in voor- en tegenspoed, dus weggaan bij een zieke partner, dat doe je niet, is de heersende mening. Driekwart van de ondervraagden zegt dat zij diegene zullen veroordelen en een kwart zou het contact zelfs helemaal verbreken. Je hoort voor je partner te blijven zorgen, hoe moeilijk het ook is.
Als iemand een partner verlaat die kanker heeft, of een auto-ongeluk heeft gehad, dan kan diegene op bijzonder weinig begrip rekenen. Meer begrip is er voor mensen die een partner verlaten wiens karakter is veranderd door de ziekte, bijvoorbeeld door dementie of een hersenbloeding. Wanneer de ondervraagde zelf van nabij een situatie heeft meegemaakt waarbij de zieke partner verlaten werd, dat geldt voor 1 op de 5, werd hun oordeel milder. Ongeveer de helft had destijds begrip voor de wegloper, een kwart reageerde neutraal. En nog maar ruim een kwart veroordeelde degene die wegging.
Partner wordt vergeten

Joyce Vermeer, therapeut bij het Helen Dowling Instituut, ziet dat het probleem van de partner veelal vergeten wordt: die moet naast de zorg voor de zieke persoon ook nog werken, voor de kinderen zorgen en kampt tegelijkertijd met angst voor verlies. Daar komt volgens haar ook nog bij dat de broodnodige intimiteit in de verdrukking komt. Toch scheiden weinig van Vermeers cliënten. ”Ik denk niet dat dit door een schuldgevoel of het idee van “dat kan ik toch niet maken” komt, maar doordat mensen zoveel hebben opgebouwd, iets dat ze niet willen laten vallen”, aldus Vermeer. Ruim een derde van de mensen uit het Plus onderzoek kent stellen die niet gescheiden zijn, maar leven met een tussenoplossing. In verreweg de meeste gevallen werd de lichamelijke verzorging overgedragen, maar bleef de relatie intact.

Lees ook:Hoeveel decibel snurkt jouw partner?
Lees ook:Oude liefde roest niet
Lees ook:Je zal de opa en oma van Julian en Ruben zijn…
Lees ook:Verhalenwedstrijd: “van je familie moet je het hebben”
Lees ook:De meeste ruzies gaan over het huishouden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>