De ouder wordende vrouw kiest dochter als beste vriendin

Ouder wordende vrouwen beschouwen niet langer hun man als belangrijkste persoon in het leven, maar hun volwassen dochters. Voor mannen is en blijft hun vrouw de belangrijkste vrouw in hun leven. Tja, ik denk dat daarbij echt het verschil man/vrouw om de hoek komt kijken. Het ‘hij begrijpt mij niet gevoel’, doet je – denk ik – eerder voor je dochter kiezen. En daarbij; vaak zijn dochters kopieën van hun moeders. En wat is er nou fijner dan met ‘jezelf’ praten?

 

De resultaten komen uit een onderzoek van Britain’s Oxford University en Boston’s Northeastern University. Zij analyseerden gedurende zeven maanden 2 biljoen telefoontjes en een half miljoen sms’jes. Daarbij bestudeerden ze de meest gebelde nummers en labelden die als ‘beste vriend’, ‘tweede beste vriend’, enzovoort.
De wetenschappers stelden vast dat de gemiddelde 50-jarige vrouw een jonge vrouw (waarschijnlijk een dochter) als ‘beste vriend’ had, terwijl de ‘tweede beste vriend’ een man van haar eigen leeftijdsgroep was (waarschijnlijk de man). De ‘derde beste vriend’ bleek ook meestal jonger te zijn dan de vrouw, maar mannelijk (waarschijnlijk een zoon). In deze studie gaat het enkel om telefoontjes. Naar de man zijn die minder nodig, omdat hij bij zijn vrouw woont, terwijl volwassen zonen en dochters vaak verder weg wonen.
Toch kunnen we volgens de wetenschappers stellen dat alle jonge volwassenen, zowel mannen als vrouwen, focussen op hun partner. Maar wanneer vrouwen de leeftijd van 40 jaar bereiken, verschuift die focus naar de volwassen dochter. Die relatie blijft versterken, met een piek op 60-jarige leeftijd. Mannen daarentegen houden het bij een vrouwelijke beste vriend van hun eigen leeftijd, logischerwijze hun vrouw. Zij bellen ook even vaak naar hun zonen als naar hun dochters.

Volgens de wetenschappers gaat het om een biologische evolutie, aangezien vrouwen in hun vruchtbare jaren dichter tot het moederschap komen. “Ik probeer haar dingen te leren, want ze komt steeds meer in mijn schoenen te staan”, getuigt een moeder aan ABC. Maar hoewel zo’n warme en dichte familie ideaal lijkt te zijn, kan een te goede band tussen moeder en dochter ook problemen tussen man en vrouw aantonen. “Zouden de vrouwen in deze studie zich wenden tot hun dochter omdat de relatie en communicatie met hun partner doorheen de jaren sterk verminderd is?”, vraagt psychoanalyste Fran Walfish zich af.
En ook voor de dochter zelf kan het problemen veroorzaken. “Voor een jong en gezond koppel is het cruciaal dat zowel de man als vrouw zich duidelijk afscheiden van hun ouders. Het gaat om hun eigen, nieuwe familie.”

Lees ook:Waarom dochters zich vaak storen aan hun moeder
Lees ook:Beter af met een oudere man
Lees ook:Wie is het meest gezond, de man of de vrouw?
Lees ook:Oude mannen zien er tegenwoordig niet uit als opa’s
Lees ook:Ouder wordende vrouw maakt zich druk om uiterlijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>