Slecht nieuws over tilapiafilet

We zouden tong eten die avond. Het werd tilapiafilet, want zei de man van de viskraam, het was net zo lekker en véél goedkoper.  Dat laatste klopt inderdaad maar we eten het nooit meer. De smaak komt niet eens in de buurt van tong. Maar goed, dit terzijde… het schijnt ook nog eens slecht te zijn. Gekweekte tilapiafilet bevat weinig gezonde omega-3 vetzuren en veel
ongezonde omega-6 vetzuren. Het is dankzij deze combinatie dat deze vis
niet zo gezond is als iedereen lijkt te denken, dat blijkt uit
Amerikaans onderzoek. Het advies om meer vis te eten heeft vooral
geresulteerd in het eten van goedkope vis als tilapiafilet. Maar
volgens deze Amerikaanse onderzoekers doet dat meer kwaad dan goed. Hun
aanraders: forel en zalm.

Gekweekte tilapiafilet bevat vier keer
zoveel omega-6 dan een magere hamburger. Omega-6 vetzuren zitten in
heel veel voedingsmiddelen en beschermen je tegen hart- en vaatziekten.
Maar in verhouding met omega-3 krijg je er te veel van binnen. Een
overschot aan deze stof heeft een ontstekingsbevorderende werking en
vergroot het risico bloedklonters, artritis en kanker.

Voedingsexperts
raden aan minstens twee keer per week vis te eten. Dit omdat vis
omega-3 vetzuren bevat en deze zijn goed voor onder meer de hersenen,
het hart, de bloedvaten en de huid. Ze helpen verder het risico op
kanker te verkleinen. Maar dit advies heeft er wel voor gezorgd dat
mensen meer goedkope vis als tilapia eten.

Lees ook:Hersenen worden gezonder oud met omega-3
Lees ook:Nieuwe haring vanaf 7 juni 2011 verkrijgbaar
Lees ook:Vette vis werkt beroertes tegen: supplementen niet
Lees ook:Makreel is een weldaad voor lichaam en geest
Lees ook:Vette vis beschermt tegen borstkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>