Uitslapen is ongezond!

O jee, wat akelig toch dat alles wat lekker is ook meteen slecht voor je is. Zo blijkt uit Spaans onderzoek bij 3.826 mannen en vrouwen ouder dan 65 jaar dat uitslapen je slaappatroon verstoort en je zou dubbel zoveel kans loopt om alzheimer te ontwikkelen. Hoef je eindelijk je wekker niet meer te zetten na een leven hard werken, is het ongezond!
De ondervraagden kregen vragen voorgeschoteld over gezondheid en levensstijl, waaronder ook hoeveel uren ze per dag sliepen inclusief middagdutjes. De vrijwilligers werden vervolgens 3 jaar lang gevolgd. Tijdens die periode werd bij 140 personen Alzheimer of een andere vorm van dementie vastgesteld.

Wie meer dan acht uur per dag slaapt, liep dubbel zoveel kans. Dat gold zowel voor wie lang blijft liggen ‘s ochtends als wie ‘s middags een dutje doet. De vraag is alleen of het geldt vanaf een bepaalde leeftijd of het altijd gevaarlijk is.

Ook de reden voor het verband, is de wetenschappers niet helemaal duidelijk. Slapen is immers nodig om je geheugen beter te maken. Nu blijkt ook dat te veel slapen je geheugen kan beschadigen. Misschien is overmatig slapen een vroeg teken van Alzheimer of dementie.

Anderzijds kan veel slapen ook wijzen op een depressie, wat op zijn beurt dementie (mee) doet helpen ontstaan. Een middagdutje zou dan weer de hormonale balans van het lichaam verstoren en op die manier de kans op een vorm van dementie te verhogen.

Er is geen kuur om alzheimer of dementie te genezen. De hersenen bezig houden met puzzels en kruiswoordraadsels, veel fruit, groenten, noten en vette vis eten zijn de meest voorkomende aanbevolen maatregelen.

Lees ook:Heren: pas op uw buik(je)!
Lees ook:Huishoudelijk werk kan Alzheimer voorkomen
Lees ook:Stoppen met roken heeft op elke leeftijd grote voordelen
Lees ook:Sneller dement door kruiswoordpuzzels of te hard nadenken
Lees ook:Eén op de acht babyboomers maakt kans op Alzheimer

1 Reacties // Reageer

One thought on “Uitslapen is ongezond!

  1. Maarten Prinsen

    “De ondervraagden kregen vragen voorgeschoteld over gezondheid en levensstijl, waaronder ook hoeveel uren ze per dag sliepen inclusief middagdutjes. De vrijwilligers werden vervolgens 3 jaar lang gevolgd. Tijdens die periode werd bij 140 personen Alzheimer of een andere vorm van dementie vastgesteld.”

    Dit klinkt als een slechte interpretatie van de resultaten. Als mensen worden ondervraagd, zullen natuurlijk de oudere mensen meer middagdutjes nemen en ook meer kans hebben om op dat moment Alzheimer of een andere vorm van dementie hebben. Maar dit hoeft helemaal geen verband te hebben.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>