Sneller dement door kruiswoordpuzzels of te hard nadenken

Wil je je over een paar jaar nog herinneren wat je vandaag hebt gedaan? Leg dan snel je puzzelboek aan de kant. Want te hard nadenken, bijvoorbeeld tijdens het invullen van de dagelijkse kruiswoordpuzzel, kan de hersenen van oudere mensen beschadigen, in plaats van fit houden. Ja, dat hadden jullie zeker ook niet gedacht he? Enik altijd maar denken dat je je hersens daar juist mee traint! Niet dus!Aangenomen werd dat het maken van puzzels, lezen van boeken en luisteren naar de radio juist goed was voor de hersenen. Uit onderzoek van het Rush University Medical Centre in Chicago blijkt dat dit bij sommige bejaarden juist averechts kan werken. Onderzoeker Robert Wilson heeft ontdekt dat hersentraining op lange termijn dementie kan versnellen. “Hoewel training goed is voor de hersenen, kan dit een versterkend effect hebben op al bestaande dementie”, aldus Wilson. “Mensen met een mentaal actief leven maken eerder kans op negatieve veranderingen in de hersenen.”
Tijdens het onderzoek werden twaalf jaar lang 1,157 mensen van 65 jaar onder de loep genomen. De deelnemers kregen punten voor de hersenoefeningen die ze maakten. Verstandelijke achteruitgang werd vertraagd bij de deelnemers die niet lijden aan dementie. Voor deelnemers met een bestaande vorm van Alzheimer zorgde de oefeningen juist voor achteruitgang van het verstand.

Lees ook:Lezen en brieven schrijven voorkomt snelle veroudering brein
Lees ook:Licht verhoogde bloeddruk op middelbare leeftijd veroudert hersenen
Lees ook:Geheugen al op 45-jarige leeftijd achteruit
Lees ook:Met vis, olijfolie, groenten en fruit dementie te lijf
Lees ook:Onderscheid alzheimer en frontotemporale dementie vroeg te maken

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Sneller dement door kruiswoordpuzzels of te hard nadenken

  1. Pingback: Hersenen van oudere wandelaars lijken op die van twintigers | 50plus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>