Met vis, olijfolie, groenten en fruit dementie te lijf

Fruit-vegetables-fish-garnish-lemon-food-485x728Olijfolie, groenten, fruit en vis gaan je hersenen verder brengen dan je denkt!  Veel verschillende onderzoeken hebben de afgelopen jaren een verband laten zien tussen het mediterrane dieet en leeftijdsgerelateerde ziekten als dementie. Maar een overzichtsstudie toont nu inderdaad een positief effect op de cognitie. Je weet dus wat je vanavond op tafel moet zetten, tenminste, als je over een paar jaar nog een beetje je geheugen geconserveerd wilt houden.Een onderzoeksteam van de University of Exeter Medical School bestudeerde twaalf onderzoeken. Uit negen van de onderzoeken bleek dat het mediterrane dieet leidt tot beter cognitief functioneren, minder cognitieve achteruitgang en een lager risico op de ziekte van Alzheimer. De resultaten voor MCI – milde cognitieve beperking, maar nog geen dementie – waren inconsistent. Het mediterrane dieet bestaat over het algemeen uit veel olijfolie, groenten, fruit en vis. De mensen in het onderzoek die trouw waren aan het dieet consumeerden dagelijks meer van deze producten en minder zuivel en vlees.
“Mediterraan eten is heel lekker en voedzaam en onze studie laat zien dat het veroudering van de hersenen tegengaat”, aldus onderzoeker Iliana Lourida. “Hoewel het verband tussen een mediterraan dieet, cognitie en dementie niet nieuw is, werd er nog niet eerder een systematische review van al het bestaande bewijs uitgevoerd.” Lourida benadrukt ook dat het onderzoek inconsistenties in de literatuur laat zien: vervolgonderzoek is dus nodig. “Zeker als het gaat om het verband met MCI en vasculaire dementie.”

Lees ook:Zuidelijke voedingspatroon verrijkt met olijfolie beschermt de gezondheid van onze botten
Lees ook:Langer leven!
Lees ook:Een dieet rijk aan proteïne doet Alzheimer versnellen
Lees ook:Vis (gebakken of gegrild) = goed voor je hersenen!
Lees ook:Angst voor dementie? Kauw dan je eten goed!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>