Een dieet rijk aan proteïne doet Alzheimer versnellen

Veel vlees, eieren en kaas eten, rijk aan proteïne, kan je brein doen krimpen en zo de ontwikkeling van Alzheimer versnellen. Muizen zijn het levende bewijs. Uit onderzoek blijkt dat de hersenen van muizen die het Atkinsdieet volgen, waarbij je veel vlees en zuivel mag eten, vijf procent lichter zijn dan die van andere muizen. De wetenschappers vergeleken het brein en de aanslag in de hersenen van deze muizen met dieren met ‘normale’ eetgewoonten. Daaruit bleek dat de ‘Atkins-muizen’ hier meer aanslag hadden in hun hersenen, iets wat met Alzheimer in verband wordt gebracht, maar dat dit geen invloed had op hun brein. De onderzoekers waren wel onder de indruk van dat de hippocampus, het deel van de hersenen verantwoordelijk voor het geheugen, bij deze muizen minder ontwikkeld was.

Volgens de onderzoeker suggereren deze resultaten dat de gevolgen van dementie vertraagt kunnen worden door gezond te eten. Uit eerder onderzoek bleek dat het Mediterraan dieet, wat veel groenten, fruit en vis bevat en dus arm is aan calorieën, het begin van Alzheimer kan vertragen.

“Diëten rijk aan proteïne worden gebruikt om te vermageren. Sommige werken met een combinatie van veel vet en proteïne, wat dubbel zo schadelijk is. Want het vet zorgt voor meer opstapeling van aanslag, de hoge hoeveelheid proteïne maakt de zenuwen gevoeliger voor de giftige stoffen die de aanslag veroorzaakt. We maken ons zorgen dat als je dit dieet op late leeftijd volgt, je de ontwikkeling van Alzheimer kunt versnellen”, aldus onderzoeker en neuroloog Sam Gandy.

Bron: HLN

Lees ook:Ggsm kan je brein beschermen tegen Alzheimer
Lees ook:Kaneel lijkt oplossing voor Alzheimer te gaan bieden
Lees ook:Met vis, olijfolie, groenten en fruit dementie te lijf
Lees ook:Granaatappelsap bij ziekte van Alzheimer
Lees ook:Appelsap tegen Alzheimer?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>