Overwerken is gevaarlijk

“Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan”, luidt een bekend gezegde. Recentelijk bleek echter uit Brits wetenschappelijk onderzoek dat met name dertigers en veertigers die veel overwerken en derhalve veel werkstress ervaren, aanzienlijk veel meer kans lopen op ernstige hartziekten. Op 12 mei publiceerde het gezaghebbende cardiologische vaktijdschrift The European Heart Journal de bevindingen en aanbevelingen van de zogenaamde Whitehall II Study, waarbij ruim tienduizend ambtenaren tussen de 35 en 55 jaar, bijna 25 jaar lang cardiologisch werden “gevolgd.De meest schokkende vaststelling uit het onderzoek is dat werknemers, die regelmatig hun vaste werkdag van 7 tot 8 uur verlengen met een paar uur overwerk, een kans van maar liefst 60 procent lopen hartproblemen te krijgen. Het gaat daarbij om plotselinge hartdood, niet fatale hartinfarcten en de beklemmende pijn in de hartstreek, beter bekend als angina pectoris. Mensen die stipt op tijd naar huis gaan en hun werkgever geen minuut extra schenken lopen dat risico niet.

Er werd ook een indirect verband aangetoond tussen stress en hartproblemen. Stress blijkt namelijk te leiden tot een ongezonde levensstijl met ongezonde eetpatronen en te weinig beweging en/of sport. Die ongezonde levensstijl is verantwoordelijk voor een derde van het verhoogde risico op hartkwalen. Gestreste werknemers blijken doorgaans ook dikker. Het onderzoek toonde tevens aan dat 50-plussers die onder permanente stress werken minder kwetsbaar zijn. Het risico neemt sterk af na de pensionering, wat voor de onderzoekers nog eens aantoont dat de aard van ons werk een niet te verwaarlozen weerslag heeft op onze gezondheid.

Volgens het internationale onderzoeksteam onder leiding van Mika Kivimäki en Marianne Virtanen, beide verbonden aan het Finse instituut voor beroepsgezondheid in Helsinki, lijken ook aandoeningen als diabetes type 2 en depressie voort te komen uit zeer frequent overwerken. De vakbond voor beroepsbeoefenaren in de Finse gezondheidszorg maakte dan ook kort geleden bekend een ban op overwerk te overwegen voor zorgpersoneel. In die sector giert het overwerk in Finland blijkbaar de pan uit. In Engeland lanceerde de overheid eerder al een soort van reddingsplan voor de gezondheid waarbij een half miljard euro beschikbaar werd gesteld om bedrijven te helpen bij het creëren van een gezonde werkomgeving.

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Sauna is goed voor je hart
Lees ook:Overuren maken je niet alleen moe, je wordt er zelfs dement van
Lees ook:Oudere werkgever lijkt minder last van stress te hebben
Lees ook:Van veel eieren eten kun je prostaatkanker krijgen
Lees ook:Zoek een partner! (‘Eenzame mensen overlijden eerder’)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>