Zaans onderzoek naar botontkalking bij vrouwen

Onderzoekers van het Amsterdamse VUmc gaan samen met het Zaanse huisartsenlaboratorium Salt bij wijze van proef een bevolkingsonderzoek naar botontkalking uitvoeren onder 20 duizend oudere vrouwen. De studie start deze maand en moet uitwijzen of het zinvol is om patiënten met botontkalking actief door de huisarts te laten opsporen en behandelen. Botontkalking, of osteoporose, is een ouderdomsziekte die ontstaat doordat botten kalk en mineralen verliezen. Vrouwen hebben er, door aanleg en hormonale veranderingen, meer last van dan mannen. Doordat botten bij het ouder worden broos worden, lopen patiënten een grotere kans op botbreuken en op het inzakken van rugwervels.Osteoporose kan worden bestreden met medicijnen. Nu moeten ouderen die denken dat ze risico lopen zelf naar de huisarts die hen kan doorverwijzen naar het ziekenhuis voor een meting van de botdichtheid. Veel ouderen merken pas dat ze aan de ziekte leiden nadat ze iets hebben gebroken. Aan het proefbevolkingsonderzoek doen zo’n 250 huisartsen mee. Al hun vrouwelijke patiënten van 65 jaar of ouder krijgen een uitgebreide vragenlijst thuisgestuurd. Als zij op basis van hun antwoorden tot een risicogroep behoren, komen zij in aanmerking voor verder onderzoek en behandeling met medicijnen. De vrouwen worden vierenhalf jaar gevolgd waarbij wordt bekeken of het aantal botbreuken daalt.

De Gezondheidsraad en het ministerie van Volksgezondheid hebben onlangs toestemming gegeven voor het bevolkingsonderzoek. Jaarlijks lopen 85 duizend Nederlandse ouderen een botbreuk op en naar schatting de helft van die botbreuken heeft iets te maken met botontkalking. De kosten bedragen volgens de Gezondheidsraad rond de 500 miljoen euro per jaar.

Bron: Volkskrant

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Nieuw: Keuzehulp Osteoporose (botontkalking)
Lees ook:Vrouwen onderschatten de gevolgen van botontkalking
Lees ook:Toename botbreuken bij 50-plussers verwacht
Lees ook:Vroege menopauze is op de lange termijn een risicofactor
Lees ook:Powerbroodje tegen osteoporose (recept)

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zaans onderzoek naar botontkalking bij vrouwen

  1. Irene Bronsaer-Augustus

    Geachte redactie,
    Men heeft vergeten te vermelden dat de oudere vrouwen wel mee moeten opdraaien voor de kosten.
    Op 12 mei 2010 werd ik opgeroepen om een scan te laten maken in het ziekenhuis te Sittard. Kosten specificatie (röntgen-lab)€ 60,72 honoranium specialist € 20,23 en dit maal 2. Want bij navraag bij Achmea kregen wij als antwoord tot aan de knie telt als 1 scan een scan tot aan de heupen telt als 2e scan en de rug telt als 3e scan. In ons geval bij navraag werden 2 scans in rekening gebracht a € 161,90. Conclusie bij de volgende oproep bedanken wij vriendelijk voor de uitnodiging.
    met vr.groet
    I.Bronsaer-Augustus

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>