Vroege menopauze is op de lange termijn een risicofactor

Nog even over botontkalking.…. Op gezondheidsnet las ik dat vrouwen die vroeg in de overgang komen, twee keer zoveel kans hebben op botontkalking en dat hun sterftecijfer hoger is. Dit blijkt uit onderzoek van het Zweedse Skåne University Hospital. Toch iets om serieus te nemen!!

Sinds 1977 werden 390 Noord-Europese vrouwen gevolgd die toen 48 jaar waren. Ze werden in twee groepen verdeeld: vrouwen waarbij de menopauze voor hun 47e begon en vrouwen die na hun 47e in de overgang kwamen. De botdichtheid van de vrouwen werd gemeten.Op 77-jarige leeftijd werd de botdichtheid weer gemeten. Er waren nog 298 vrouwen in leven, waarvan er 100 waren verhuisd of om andere redenen niet meer wilden meedoen met het onderzoek. 92 deelnemers waren inmiddels overleden. Er bleven dus nog 198 vrouwen over voor het vervolgonderzoek. Uit dit onderzoek bleek dat 56 procent van de vrouwen waarbij de menopauze vroeg begon osteoporose had. Bovendien kwamen er in deze groep meer botbreuken voor en waren er meer vrouwen overleden. Van de vrouwen die later in de overgang kwamen, had 30 procent last van botontkalking.

“De resultaten van dit onderzoek suggereren dat een vroege menopauze op de lange termijn een risicofactor is voor osteoporose, botbreuken en vroeger overlijden”, zegt Ola Svejme. Waarom vrouwen die vroeger in de overgang komen ook vroeger overlijden, moet nader onderzocht worden. Hierbij spelen mogelijk allerlei andere factoren een rol, zoals medicijn- en alcoholgebruik, voeding en roken.

Lees ook:Vroege overgang verhoogt kans op botontkalking
Lees ook:Nieuw: Keuzehulp Osteoporose (botontkalking)
Lees ook:Vrouwen onderschatten de gevolgen van botontkalking
Lees ook:Zaans onderzoek naar botontkalking bij vrouwen
Lees ook:Roken vervroegt overgang met twee jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>