Vroege overgang verhoogt kans op botontkalking

Schermafbeelding 2013-03-10 om 19.31.44Chinese vrouwen ontwikkelen minder vaak hart- en vaatziekten als zij later beginnen met menstrueren of de overgang in gaan dan hun leeftijdsgenoten, meldt nu.nl. Hoe vroeger een vrouw in de overgang komt, des te groter is de kans op osteoporose. Het risico op botontkalking was beduidend lager voor vrouwen die pas na hun vijftigste de menopauze bereikten. Tja, iets waar je weinig invloed op hebt dus. Maar wel goed om te weten.
Vrouwen die na hun 18e pas voor het eerst ongesteld worden, hebben een kleinere kans op hart- en vaatziekten. Uit eerder onderzoek bleek dat een vroege eerste menstruatie samenhing met een verhoogd BMI en een grotere buikomvang. Dit verklaart mogelijk een deel van de resultaten.  Bij het onderzoek waren ruim 3000 Chinese vrouwen betrokken. “Onze resultaten kunnen helpen om beter te bepalen welke vrouwen risico lopen op hart- en vaatziekten en osteoporose”, aldus hoofdonderzoeker Gang Chen. “Wellicht verbeteren we zo de hart- en botgezondheid.”

Lees ook:Grotere kans op hartziekten en een beroerte bij vervroegde overgang
Lees ook:Helft vrouwen in overgang heeft verhoogd cholesterol, wist u dat?
Lees ook:Vroege menopauze is op de lange termijn een risicofactor
Lees ook:Veelbelovende hormoontherapie voor overgang
Lees ook:Vrouwen met hoger risico op hart- en vaatziekten na zwangerschap te identificeren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>