Eén appel per dag houdt de dokter weg

Snoep verstandig, eet een appel, want elke dag een appel of een peer eten en je kunt je risico op een beroerte halveren. Dit zou door het bestanddeel quercetine komen. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: “an apple a day keeps the doctor away…”.

Onderzoekers aan de universiteit van Wageningen hebben 20.000 volwassenen bestudeerd en daaruit blijkt wie veel fruit en groenten met wit vruchtvlees eet, minder kans loopt op een beroerte. Dat risico daalde met 9 procent voor elke 25 gram appel of peer je per dag consumeert. Een gemiddelde stuk fruit weegt tussen de 100 en de 125 gram, dat betekent dat je risico tussen de 36 en de 45 procent afneemt. Als het bestanddeel quercetine de oorzaak is van deze beschermende factor, dan kun je ook je risico beperken met frambozen, tomaten, rode druiven en broccoli, maar ook uien zijn een goede bron van deze stof.

Professor Heike Wersching: “Dit resultaat kan ook een gevolg zijn van een gezondere levensstijl van mensen die veel fruit en groenten eten.” Professor Sharlin Ahmed: “Alle soorten fruit zijn goed voor je gezondheid, dit is belangrijk voor een evenwichtige voeding. Er is nog meer onderzoek nodig voor we enkel op basis van kleur kunnen bepalen welke gezondheidsvoordelen fruitsoorten hebben. Je kunt je risico ook beperken door weinig verzadigde vetten en zout te eten, regelmatig te sporten en te zorgen dat je bloeddruk stabiel blijft.”

 

Bron: HLN

Lees ook:Vijf porties fruit of groenten verlengen je leven met drie jaar
Lees ook:“An apple a day keeps the doctor away…”
Lees ook:Minder kans op dikkedarmkanker door groente en fruit te eten
Lees ook:Eet vezels, dan word je oud!
Lees ook:Citrusvruchten, appels, peren….. ze voorkomen een beroerte!

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Eén appel per dag houdt de dokter weg

  1. Vitamines in fruit

    Interessant artikel. Fruit is hoe dan ook erg gezond en zoals onder andere uit dit artikel blijkt, kan regelmatig fruit eten de kans op ziekten verkleinen. Het gevaar hierbij is wel dat mensen gaan denken dat fruit bijvoorbeeld een beroerte kan voorkomen; dit is niet het geval.

      /   Reply  / 
  2. Leo

    if you aim well, moet je er dan bij zeggen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>