Wandelen heeft groot effect op je brein

Wat is er? Loop je nu nog steeds te piekeren wat je je partner geven moet onder de kerstboom? Misschien kan ik je helpen….Het was al bekend dat je de achteruitgang van het brein, die normaal is bij veroudering en de kans op dementie kunt verkleinen door tijdens je leven actief te bewegen. Dus wat dacht je van een sportieve outfit en een paar stevige wandelschoenen eronder. Wandelen en bewegen moeten we, het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Want langdurig niet bewegen is slecht voor het lichaam en het geheugen, blijkt uit onderzoek.

 

 

Ouderen met een inactieve leefstijl, bijvoorbeeld in verzorgings- of verpleeghuizen, gaan dus sneller achteruit dan actievere ouderen. Als een oudere eenmaal last heeft van geheugenverlies of zelfs een beginnende dementie, kan een regelmatige wandeling nog helpen om de achteruitgang in de executieve functies te verminderen. Door te bewegen kan een oudere zijn gedrag beter reguleren, waardoor mogelijk ongewenst gedrag, zoals agressiviteit, kan afnemen.
De invloed van bewegen en actief zijn op het verouderende brein werden onderzocht. Het is bekend dat bewegen goed is voor je lichaam, spieren en uithoudingsvermogen. Maar bewegen is ook goed voor het geheugen en vooral voor de executieve functies. Dit zijn hersenfuncties die er onder meer voor zorgen dat je kunt plannen, je eigen gedrag kunt reguleren en remmen en flexibel kunt omgaan met situaties. Deze hersenfuncties zijn dus heel belangrijk voor vooral het zelfstandig functioneren van ouderen.

Het zou goed zijn als ouderen meer gaan bewegen. Veel ouderen kunnen bijvoorbeeld nog met of zonder hulpmiddel wandelen. Hoe meer je wandelt, hoe groter het effect op het brein. Uit het onderzoek bleek dat oefeningen op en achter een stevige stoel even intensief zijn als wandelen. Deze oefeningen kunnen ook in een groep uitgevoerd worden waardoor minder begeleiding nodig is. Om bewoners van een verzorgings- en verpleeghuis goed te verzorgen is dus niet alleen een goede nachtrust, drinken en drie maal daags eten nodig. Het is ook belangrijk dat ouderen voldoende bewegen.

Lees ook:Gids voor een goed geheugen
Lees ook:Dr. Kawashima’s “Brain Training” houdt je brein helemaal niet jong!
Lees ook:Train je hersenen 15 minuten per dag voor een fitter brein
Lees ook:Wandelen goed voor slaap en lage rugpijnklachten
Lees ook:Hersenen van oudere wandelaars lijken op die van twintigers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>