Misverstanden over de griep

“Niet met natte haren naar buiten, anders word je ziek!!” Ik hoor het mijn moeder nog zo roepen. Waarschijnlijk had zij deze “wijsheid” weer van haar moeder en zo worden fabels generaties lang verspreid. Ik zeg namelijk hetzelfde tegen mijn kinderen, alleen word ik uitgelachen. “Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus”, krijg ik dan te horen.  Maar dat tocht en afkoeling de kans op deze infectie wel degelijk kunnen vergroten, omdat slijmvliezen in neus en keel gevoeliger worden, daar hebben ze nog nooit van gehoord! Wanneer het lichaam afkoelt, vernauwen bloedvaten. Hierdoor krijgt bloed minder kans om naar de neus en keel te stromen, waardoor onze weerstand daalt en virussen lekker hun gang kunnen gaan!

Er zit dus wel degelijk een kern van waarheid in grootmoeders adviezen!!

Hoewel griep een jaarlijks fenomeen is, blijven veel mensen koppig vasthouden aan een aantal hardnekkige mythes over deze virale ziekte. De grootste griepmythes op een rij:



1. Griepvaccin veroorzaakt griep

Dit is het misverstand bij uitstek dat maar niet wil uitsterven. Je kan echt niet ziek worden van de griepspuit omdat het vaccin gemaakt wordt op basis van een inactief (lees: dood) virus. In zeer uitzonderlijke gevallen kunnen mensen koortsig reageren op de vaccinatie.

2. Gevaccineerd = 100 % veilig

Helaas is het griepvaccin geen garantie voor een grieploze winter. Uit onderzoek van het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding (CDC) blijkt dat een vaccinatie maar voor 60 procent bescherming biedt. Bovendien kan je het virus ook oplopen in de twee weken die het vaccin nodig heeft om effectief effect te hebben. 

Dan is er nog de mogelijkheid om besmet te worden met een griepvariant die niet opgenomen werd in het vaccin. De griepspuit wordt namelijk jaarlijks samengesteld op basis van de virussen die het meest zouden voorkomen. Daarom wordt ook zo gehamerd op de jaarlijkse griepprik.

3. Antibiotica is redder in nood

Feit: antibiotica bestrijdt bacteriën. Nog een feit: griep wordt veroorzaakt door virussen. Zware antibiotica zijn zelfs in staat goede bacteriën uit te roeien die net helpen bij het knokken tegen infecties. 

Anti-virale medicatie zoals ‘Tamiflu’ zal je ook niet magisch genezen, maar kan volgens sommige experts wel de duur van je griep inkorten en het besmettingsrisico verkleinen.

 Ook rondlopen zonder jas zal je niet meteen ziek maken. De enige manier om griep op te lopen is rechtstreeks contact met het virus zelf (wat uiteraard wel kan gebeuren terwijl je te schaars gekleed in de vrieskou loopt).

5. Geen griepsymptomen betekent niet besmettelijk

Heel wat mensen denken dat ze de griep niet verspreiden als ze zelf geen overduidelijke symptomen vertonen. Maar liefst 20 tot 30 procent draagt het virus met zich mee, zonder duidelijke signalen. Je kan dus met gemak heel wat mensen besmetten als je zelf niet ziek bent.

Lees ook:Lekker met z’n allen aan de griepprik!
Lees ook:En de griep houdt maar aan………
Lees ook:Nederlanders krijgen folder over de Mexicaanse griep
Lees ook:Wel of geen vaccinatie tegen de Mexicaanse griep
Lees ook:Griepprik straks misschien overbodig?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>