Vitamine D is goed voor de spieren

Onderzoekers van de Newcastle University stellen dat vitamine D essentieel is voor goedwerkende spieren. Het maakt de spieren efficiënt en geeft ze een energieboost.

De spierfunctie verbetert dankzij een vitamine D-supplement, doordat de activiteit van de mitochondria – de energiecentrales van de cel – wordt vergroot. Zonlicht en vitamine D uit bijvoorbeeld vette vis (paling, zalm en makreel) en andere voedingsmiddelen, kunnen dit effect ook bewerkstelligen.

 

Met behulp van MRI-scans bestudeerde Akash Sinha samen met zijn collega’s de spiermassa van 12 patiënten met een ernstig vitamine D-tekort voor en na een behandeling met vitamine D. “Hoewel het een kleine onderzoeksgroep betreft van patiënten met een vitaminetekort en spiervermoeidheid, zagen we heel duidelijk dat zelfs een klein beetje vitamine D de spierefficiëntie al significant verbeterde”, aldus Sinha.
Het is voor het eerst dat onderzoekers een verband aantonen tussen vitamine D en het functioneren van de mitochondria. Bij lage hoeveelheden vitamine D in het lichaam werken de mitochondria minder efficiënt. “Veel mensen hebben een vitamine D-tekort”, stelt Sinha. “Met een simpel vitamine D-tablet kunnen zij hun energielevels een boost geven. En dat werkt vanuit de cel.”

Vitamine D is ook belangrijk voor:
-sterke botten en tanden;
-het in stand houden van de weerstand;
-het voorkómen van botontkalking;
-een kleiner risico op botbreuken bij oudere vrouwen.
Dat betekent: naar buiten en genieten van de zon!! Pak iedere straal.

 

Lees ook:Hoge bloeddruk? Ga aan de vitamine D supplementen!
Lees ook:We moeten voldoende vitamine D binnen krijgen
Lees ook:Eieren zorgen voor sterke spieren
Lees ook:Joggen echt beter dan wandelen (en minder vermoeiend)
Lees ook:Spring op de fiets en verminder symptomen van Parkinson

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>