Campagne Stichting Melanoom rekent verder af met zon-fabels

Schermafbeelding 2013-07-04 om 17.25.25Nu de zomer eindelijk echt lijkt aan te breken in Nederland, gaan veel Nederlanders de komende tijd weer volop van de zon genieten. Echter bestaan er in Nederland nog veel fabels en onduidelijkheid over veilig zonnen. Dit terwijl huidkanker in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker is, waarvan melanoom de meest agressieve vorm is. Daarom start Stichting Melanoom met haar nieuwe bewustwordingscampagne ‘Bescherm jezelf, check jezelf’, om jongeren te wijzen op de gevaren van verbranding en het risico op huidkanker. De campagne is gemaakt door topfotograaf Jeroen Hofman en JongeMeesters en rekent op indringende wijze af met de veelgehoorde fabels omtrent veilig zonnen. De campagne wordt vanaf dit weekend via Boomerang-kaarten door heel Nederland verspreid, waarbij alle makers belangeloos hebben meegewerkt.Fabels en feiten rondom veilig zonnen

Vrijwel elke Nederlander is bekend met de veelgehoorde fabels omtrent veilig zonnen. Topfotograaf Jeroen Hofman – bekend van diverse exposities en zijn kenmerkende fotografie in o.a. LINDA. en Playboy Magazine – heeft deze op in het oog springende wijze in beeld gebracht. Hieronder de meest voorkomende fabels waar Stichting Melanoom in haar nieuwe campagne verder mee afrekent:
‘Schaduw is veilig’. Toch? Tuurlijk, de schaduw helpt, maar ook daar blijft de schadelijke invloed van UV-straling. Ook in de schaduw kan je verbranden; smeer je daarom altijd in.
‘Bewolking beschermt ook goed’. Toch? Bewolking houdt de schadelijke UV-straling niet tegen, waardoor je zelfs op een bewolkte zomerdag kan verbranden. Dus ook al zie je geen zon, gewoon smeren!
‘Elke 2 uur smeren is onnodig’. Toch? Transpiratie, wrijving van kleding en afdrogen kunnen je bescherming verminderen. Smeer dus elke 2 uur en smeer niet te zuinig met de zonnebrandcrème.
‘Factor 30 is onzin’. Toch? Die hoge factor houdt juist de schadelijke straling tegen. Hierdoor verbrand je niet en blijft je huid lekker jong. En ja… zelfs met factor 30 word je prima bruin!

Aantal melanoompatiënten in Nederland stijgt razendsnel

Huidkanker is in Nederland een van de meest voorkomende vormen kanker. De meest agressieve vorm van huidkanker is een melanoom. Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 800 mensen aan een melanoom. Volgens dr. C. Blank, internist oncoloog Antoni van Leeuwenhoek, is melanoom de snelst groeiende vorm van kanker in Nederland: “De afgelopen tien jaar is het aantal melanoom patiënten met 50% toegenomen. Wij verwachten de komende vijf jaar eenzelfde stijging. Een deel van de melanomen kan worden voorkomen door verstandig te zonnen en regelmatig de eigen huid te controleren op nieuwe- of veranderende moedervlekken.”

Over Stichting Melanoom

Stichting Melanoom zet zich in voor mensen met melanoom en oogmelanoom. Het geven van informatie hierover, maar ook over alle vormen van huidkanker en de daarmee samenhangende onderwerpen is een belangrijk onderdeel van het werk van Stichting Melanoom. Daarnaast biedt de stichting ook ondersteuning aan patiënten. De campagne van Jeroen Hofman gaat zaterdag 6 juli van start en is gericht op preventie door het wegnemen van de veelgehoorde fabels rondom veilig zonnen.

Lees ook:Steeds meer 60-plussers sterven aan melanoom (huidkanker)
Lees ook:Nederlanders checken huid onvoldoende op verdachte plekjes
Lees ook:Smeren met zonnebrandcrème kan huidkanker voorkomen
Lees ook:Bijna 1 op 7 kinderen al eens ernstig verbrand geweest
Lees ook:Aantal 65-plussers met huidkanker neemt toe

1 Reacties // Reageer

One thought on “Campagne Stichting Melanoom rekent verder af met zon-fabels

  1. Bianca

    zie; de zonnebrandcremeleugen”

    zonnebrandcremes kunnen juist huidkanker veroorzaken,

    Vitamine D wordt geblokt door zonnebrandcreme,wordt dan niet opgenomen door de huid

    de zonnebrandleugen-huidkanker-startpagina.nl

    Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten”
    dr Gert Schuitemaker

    vit D beschermt o.a. tegen huidkanker

    http://www.vageklachten.ashrama.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>