Steeds meer 60-plussers sterven aan melanoom (huidkanker)

melanoomOei, oei, oei, kijk toch uit met zonnen! Want in Nederland gaan steeds meer mensen dood aan melanoom, de meest gevaarlijke vorm van huidkanker. De stijging is significant. In 2000 overleden er 470 mensen aan deze ziekte, in 2012 waren dat er maar liefst 793. Vooral onder 60-plussers is het aantal doden door deze ziekte gestegen. Smeren, smeren, smeren en zorgen dat je niet gaat liggen bakken tussen 12-15 uur. Zoals we ook weten dat roken slecht voor je is, zouden we ook moeten weten dat zonnen niet goed is. De gemiddelde leeftijd waarop mannen aan melanoom overlijden, is gestegen van 59,4 jaar in 2000 naar 65,2 jaar in 2012. Bij vrouwen steeg dat van 65,2 jaar naar 67,2 jaar. De kans op overlijden door een melanoom is hoger bij mannen dan bij vrouwen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van dinsdag. Ook Europees gezien staan Nederlanders er niet goed voor. Nederland staat op de tweede plek wat betreft sterfte aan melanoom. Alleen in Slovenië is de kanker dodelijker. In Noord-Europa is sterfte door melanoom hoger dan in Zuid-Europa. Dat komt doordat mensen met een lichte huid sneller deze ziekte krijgen.
Van alle mensen die doodgaan aan huidkanker, had bijna 90 procent de vorm melanoom. Daarbij ontstaan kwaadaardige kankergezwellen uit moedervlekken of pigmentvlekken.

Lees ook:Campagne Stichting Melanoom rekent verder af met zon-fabels
Lees ook:Minder mensen kans te sterven door kanker
Lees ook:Smeren met zonnebrandcrème kan huidkanker voorkomen
Lees ook:Rood vlees verhoogt kans op overlijden
Lees ook:Dames opgelet: vrouwen krijgen eerder rokerslongen dan man

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>