Hersenen sportieve ouderen presteren beter

Het bewijs is wederom geleverd: ouderen die veel bewegen hebben een betere kwaliteit zenuwbundels dan leeftijdgenoten die minder bewegen. Ook blijkt beweging het meest effect te hebben op het voorste deel van de hersenen, dat onder meer zorgt voor keuzes maken, vooruitdenken en handelen. Dat hebben wetenschappers van het UMC St Radboud in Nijmegen geconcludeerd na een onderzoek onder een groep patiënten tussen 50 en 85 jaar. Het academisch ziekenhuis bracht de resultaten woensdag naar buiten.

Artsen vermoeden al langer dat beweging beschermt tegen geheugenverlies en andere cognitieve stoornissen later in het leven, maar door dit onderzoek is nu voor het eerst aangetoond hoe dat komt, aldus het UMC St Radboud.

De patiënten werden onderzocht op vlekjes in de witte stof in de hersenen, die te zien zijn op een speciale MRI-scan. Dat is een apparaat dat het binnenste van het lichaam in beeld brengt. De vlekjes duiden op beschadigingen van de zenuwbundels. Ook vulden de onderzochte 50-plussers vragenlijsten in over onder meer hun bewegingspatroon, opleiding, sociale positie en ziektegeschiedenis.
De neurologen zullen binnenkort gaan onderzoeken of de kwaliteit van zenuwbundels ook ziekten als Parkinson en dementie kunnen helpen voorspellen.

Wandelen, fietsen, hardlopen of tuinieren, maakt niet uit wat je doet, maar beweeg!! Er is genoeg te doen in je omgeving, echt!

Lees ook:Denkvermogen dementerende verbetert bij bewegen
Lees ook:Stop met kruiswoordpuzzels: bewegen houdt je hersens jong!
Lees ook:Dementie? Bewegen kan zeer heilzaam zijn
Lees ook:Eerste acht weken na beroerte cruciaal voor herstel functie arm en hand
Lees ook:Slechte doorbloeding beschadigt hersenen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>