Stop met kruiswoordpuzzels: bewegen houdt je hersens jong!

Bewegen heeft een positiever effect op de hersenen dan kruiswoordpuzzels of andere breinbrekers. zo blijkt uit een onderzoek van de University of Edinburgh. Leg je boekje dus maar aan de kant en de pas erin! Want jij wilt toch ook zo lang mogelijk zo kwiek mogelijk blijven? En als je dan zo terug komt van je verfrissende herfstwandeling, mag je best met een kopje thee of koffie aan het puzzelen slaan…Uit hersenscans van 638 70-plussers blijkt dat degene die lichamelijk actief zijn na een periode van drie jaar de minste hersenachteruitgang hadden. Een aantal keer per week wandelen bleek al voldoende om dit effect te bewerkstelligen. Schaken, kruiswoordpuzzels en andere activiteiten die de hersenen uitdagen, leken geen effect te hebben.
De onderzoekers keken naar de witte stof in de hersenen. Deze stof verbindt de grijze stof en de hersenonderdelen met elkaar en zorgt ervoor dat boodschappen worden doorgegeven. Bij de ‘sportieve’ 70-plussers zagen de onderzoekers minder beschadigingen in de witte stof. Daarbij hadden de actievelingen ook meer grijze stof. Het is al langer bekend dat de hersenen krimpen met het ouder worden. Dit krimpen gaat vaak gepaard met verminderd cognitief functioneren. Eerder onderzoek liet ook zien dat bewegen de kans op dementie verkleint en ook het ziekteproces kan vertragen.

Lees ook:Licht verhoogde bloeddruk op middelbare leeftijd veroudert hersenen
Lees ook:Cacao houdt brein gezond
Lees ook:Hersenen sportieve ouderen presteren beter
Lees ook:Andere hersenen bij slechte slapers
Lees ook:De sportschool in om dementie te voorkomen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>