Cacao houdt brein gezond

Uit een onderzoek van Harvard Medical School blijkt dat als ouderen elke dag chocolademelk drinken, dit het brein gezond houdt. Nou, lijkt me niet zo’n opgaaf toch? Als we daarmee ons koppie scherp kunnen houden…

 

60 mensen van gemiddeld 73 jaar werden gevraagd om een maand lang dagelijks twee kopjes chocolademelk te drinken. De helft kreeg chocolademelk met een hoog gehalte flavanolen, de andere helft met een laag flavonolen-gehalte. Waarschijnlijk verbeteren flavanolen de conditie van de bloedvaten. Ze zitten in cacao, maar ook in thee, rode wijn en appels.

Aan het begin van het onderzoek, hadden 18 deelnemers last van een verslechterde doorbloeding in hun hersenen. De helft had diabetes. Bijna alle proefpersonen hadden een hoge bloeddruk. Na een maand chocolademelk drinken, bleek de doorbloeding in de hersenen 8 procent beter te zijn bij de proefpersonen die van tevoren last hadden van een slechte doorbloeding. Bovendien scoorden ze beter op geheugentesten. Bij de andere deelnemers was er geen effect te zien.

Op basis van dit onderzoek, raden de wetenschappers nog niet aan om elke dag een kopje chocolademelk te nemen. Of er veel of weinig flavonolen in de chocolademelk zaten, maakte namelijk niets uit. Mogelijk werken de stoffen al in een kleine dosis of zorgt een andere stof uit de cacao voor het gevonden effect. Bovendien kan veel chocolademelk drinken juist bijdragen aan het ontwikkelen van overgewicht.

Lees ook:Stofje in cacao goed voor het geheugen van vijftigers en zestigers!
Lees ook:Voorkom Alzheimer met…een reep chocola!
Lees ook:“Chocolademelk” heet de nieuwe sportdrank
Lees ook:Hersenen worden gezonder oud met omega-3
Lees ook:Ook 50-plussers moeten zich zorgen maken over dementie

1 Reacties // Reageer

One thought on “Cacao houdt brein gezond

  1. Chocolade Shop

    Er wordt de laatste jaren veel onderzoek uitgevoerd naar de effecten van chocolade. Zo is uit recent onderzoek gebleken dat personen die frequent chocolade eten een lager percentage lichaamsvet hebben dan mensen die geen chocolade eten. Nou raden wij het niet aan om je gelijk de hele dag vol te eten aan chocolade, maar duidelijk is wel dat chocolade niet de erge boosdoener is zoals jarenlang geschetst is.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>