Fruitvlieg is een prachtig organisme voor medisch onderzoek

Waar de meeste mensen geen warme gevoelens hebben voor fruitvliegjes die om de fruitschaal cirkelen, zijn ze onder wetenschappers al meer dan honderd jaar populair. Hij heeft hersenen, een lever, nieren, darmen, voortplantingsorganen en een hart. Bovendien lijken zijn genen op die van de mens. Het kan in medische studies namelijk heel goed model staan voor de mens. Ze worden snel oud, binnen vijftig dagen zijn ze hoogbejaard, dus fruitvliegen zijn heel geschikt om verouderingsexperimenten mee te doen.

Zo meldden onderzoekers van de Universiteit van Rochester in New York dat veroudering deels wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem de grip op de darmflora verliest. Bij fruitvliegen blijkt het mogelijk dit proces te stoppen….

Uit recent onderzoek is gebleken dat ouderen een minder diverse en minder stabiele darmflora hebben dan jongere volwassenen. Of deze veranderingen een gevolg van veroudering zijn of een oorzaak, werd uit die studies niet duidelijk.

Bij oude fruitvliegen blijkt het aantal darmbacteriën sterk toe te nemen. Daardoor ontstaan er ontstekingen in de darm, die het fruitvliegenlijf aantasten. Dit blijkt te komen doordat andere verouderingsprocessen in darmcellen een specifiek stress-gen hebben ingeschakeld.

Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel: het stress-gen onderdrukt immuuncellen die de bacteriepopulatie op een milde manier controleren. Om die bacteriën alsnog in bedwang te houden, trekt het lichaam aan de noodrem: het produceert ontstekingsreacties, waarbij weefsels beschadigen.
Door de milde afweermoleculen extra te activeren, wisten de onderzoekers de balans in de darmen te herstellen, de ontstekingen en daarmee de veroudering te remmen. Dit proces is in de toekomst bij mensen mogelijk met medicijnen na te bootsen.
Van fruitvliegen is bekend dat hun levensduur sterk kan variëren onder invloed van omgevingsinvloeden. Bij de mens zijn deze effecten veel minder dramatisch. Daar staat tegenover dat er bij de mens nog een factor is die de darmflora bij ouderen sterk kan veranderen: medicijngebruik. De invloed daarvan is nog niet goed bestudeerd.

 

Bron: NU.nl

Lees ook:Wijn en koffie goed voor de darmen
Lees ook:Maak je niet druk, dan blijf je langer jong!
Lees ook:Een scheet laten ontspant de aderen….
Lees ook:Vermijd stress: je wordt er namelijk veel sneller oud door…
Lees ook:Beetje depressief? Probeer eens een bak met yoghurt!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>