Minder dan zeven uur slaap maakt het brein sneller oud

Schermafbeelding 2014-07-02 om 21.23.55Mijn collega blogt vandaag dat er vanavond geen voetbal is: tijd dus voor een wandeling… Je kunt ook bijtijds je bed in gaan. Dat scheelt weer een stukje breinveroudering namelijk.Als mensen minder dan zeven uur per dag slapen, vertoont hun brein eerder tekenen van ouderdom en cognitieve achteruitgang. Ai ai ai, die jonge ouders met die heel klein baby’s toch… De wetenschappers maakten gebruik van gegevens uit een langdurig hersenonderzoek onder 66 Chinese proefpersonen van 55 jaar en ouder.Bij deze mensen werd gedurende een periode van tien jaar om de twee jaar een MRI-scan van hun brein gemaakt. Ook moesten de proefpersonen elke twee jaar op vragenlijsten aangeven hoe lang ze gemiddeld sliepen.  

Uit de studie blijkt dat holtes met hersenvocht in het menselijk brein eerder beginnen uit te zetten bij mensen die relatief kort slapen. De verwijding van deze zogenoemde ventrikels in de hersenen is een belangrijk teken van veroudering. Bij cognitieve testjes scoorden de ‘korte slapers’ op relatief jonge leeftijd al minder goed, zo blijkt uit de studie. De resultaten suggereren dat een korte nachtrust een belangrijk teken is van een snelle veroudering van het brein en dat betekent niet dat weinig slaap per definitie de oorzaak is van snelle achteruitgang van de hersenen. Mogelijk is het alleen een bij-effect. Ook moet het onderzoek worden herhaald met meer proefpersonen uit verschillende culturen voordat definitieve conclusies kunnen worden getrokken. Toch raadt hoofdonderzoeker June Lo een nachtrust van minimaal zeven uur aan.

Lees ook:Geheugenstoornis of Alzheimer? Wandelen is goed!
Lees ook:Naar bed: tekort aan slaap kan geheugenverlies in de hand werken!
Lees ook:Slapeloosheid geneest door kortere nachtrust
Lees ook:Het Seniorenbrein…..een boek over het verouderende brein
Lees ook:Koffie stopt de veroudering van het brein bij vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>