Dement door overmatig gebruik van slaapmiddelen?

Sleeping-pills-death-300x177Slaapmiddelen: zijn ze eigenlijk wel ergens goed voor? Ja, je valt er van in slaap… Maar verder hoor ik er alleen maar ellende over. Nu dit weer: Langdurig gebruik van slaap- of kalmeermiddelen zou de ziekte van Alzheimer in de hand kunnen werken, zo lijkt een Canadese studie bij meer dan 2.000 oudere patiënten uit te wijzen.Een Canadees onderzoek bij 2.000 Alzheimerpatiënten ouder dan 66 en 7.000 “gezonde” mensen van dezelfde leeftijd wijst nu op een verband tussen de ziekte en overmatig gebruik van slaappillen. De grote schuldige zou benzodiazepine zijn, een stof met een spierontspannende werking die ook gebruikt wordt tegen angsten en spanning. “Benzodiazepine wordt gelinkt aan een hogere kans op Alzheimer”, zegt onderzoeker Sophie Billioti de Gage van de Universiteit van Bordeaux. “Overmatig langdurig gebruik van dit soort middelen moet als een ernstig risico voor de gezondheid beschouwd worden.”  Alle onderzochte Alzheimerpatiënten kregen al geruime tijd benzodiazepine toegediend. De studie spreekt van een verhoogd risico (tot 51%) op dementie na een gebruik van meer dan drie maanden.
Maar er zijn twijfels bij die bewering. “Het is niet zo eenvoudig om het onderliggende verband tussen benzodiazepine en de ziekte van Alzheimer te ontdekken”, zegt dr. Eric Karran van Alzheimer’s Research UK. “De stof behandelt slaapproblemen en angstgevoelens, en dat kunnen symptomen zijn van beginnende Alzheimer.

Lees ook:Onderscheid alzheimer en frontotemporale dementie vroeg te maken
Lees ook:Tanden poetsen verkleint de kans op dementie
Lees ook:Lage bloeddruk heeft mogelijk negatief effect op Alzheimer
Lees ook:IJzer lijkt een rol te spelen bij het ontstaan van Alzheimer
Lees ook:Eén op de acht babyboomers maakt kans op Alzheimer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>