Tanden poetsen verkleint de kans op dementie

Dementie en Alzheimer komen vaker voor naarmate de leeftijd stijgt. Onderzoek in een vroegtijdig stadium is noodzakelijk. Soms is bijvoorbeeld vitaminegebrek oorzaak van het vermoeden van dementie. Nu zeggen Canadese wetenschappers weer dat een goede tandhygiëne de kans verkleint dat je ooit dement wordt.Ook gezichts- en gehoorproblemen worden in het onderzoek gelinkt aan de ziekte van Alzheimer.Een recente studie benadrukt een aantal factoren die traditioneel niet aan dementie gelinkt worden zoals tandhygiëne, zicht en gehoor. Wie aandacht besteedt aan die gezondheidsaspecten, zou de kans op dementie aanzienlijk kunnen verkleinen.

De onderzoekers van de Universiteit van Halifax bestudeerden meer dan 7200 proefpersonen die niet aan dementie lijden en ouder zijn dan 65. Zij werden naar 19 gezondheidsproblemen gevraagd, die nooit eerder aan dementie werden gekoppeld. Vervolgens werden de proefpersonen getest op de ziekte van Alzheimer, waaruit bleek dat elk onderzocht gezondheidsprobleem de kans om de ziekte te ontwikkelen met 3,2 procent verhoogde. Toch bleek dat de proefpersonen die problemen als artritis, tandziektes, gezicht- en gehoorproblemen hadden aangepakt hun risico op dementie verkleind hadden.

Dokter Stephen Rao behandelt patiënten met dementie en ook hij meent dat jezelf algemeen verzorgen en gezond houden alleen al, de kans op Alzheimer kan verkleinen. “Wat deze studie aantoont is dat dementie uitgelokt kan worden wanneer bepaalde of verschillende organen het in ons lichaam laten afweten”, zegt hij.

De Canadese wetenschappers onderzoeken de resultaten nog verder, in de hoop een definitieve link tussen de genoemde niet-traditionele gezondheidsproblemen en dementie te kunnen bestendigen.

Lees ook:Stoppen met roken heeft op elke leeftijd grote voordelen
Lees ook:Dement door overmatig gebruik van slaapmiddelen?
Lees ook:Huishoudelijk werk kan Alzheimer voorkomen
Lees ook:Rode wijn tegen gehoorverlies….
Lees ook:Heren: pas op uw buik(je)!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Tanden poetsen verkleint de kans op dementie

  1. Tanden bleken thuis

    Goede informatie, het zou mooi zijn als het werkt. Onlangs werd ook al aangetoond dat een goede gebitsverzorging de kans op een hartaanval aanzienlijk verkleint.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>