Het is weer vlierbessentijd

Het is september en de vlierbessen zijn rijp……..

Net als veel groenten, planten en kruiden vindt het gebruik van de vlierbes haar oorsprong in de geneeskunde. Vroeger werd de vlierbes geplant ter bescherming tegen boze geesten en krachten. Vlierbessen zijn het minder bekende zusje van de populaire bosbes en de açaí bes, maar zitten net als die bessoorten boordevol vitamine A, B en C.

 

 

 

De donkere kleur van vlierbessen wijst op een hoge concentratie aan bioactieve stoffen. Vlierbes bevat stoffen die de ontwikkeling van het griepvirus tegengaan. Onder andere remmen ze de deling van het virus, de verspreiding ervan in het lichaam en het binnendringen in de cel. En dit brokje gezondheid kun je zomaar overal in Nederland plukken. De struiken vind je het meest langs B-wegen. Probeer ‘schermen’ (zo heten de trossen bij een vlierbes) te plukken met zo veel mogelijk zwarte, glanzende besjes. Eet ze niet rauw, want dan bevatten ze een licht giftige stof. Bij het koken van de besjes verdwijnt deze.

Met dit recept maak je ruim 1 liter vlierbessensap. Wie weet helpt het je de winter door zonder griep!

Ook kun je er heerlijke jam van maken.

Lees ook:Levensgevaarlijke wegen: ANWB-onderzoek onder weggebruikers
Lees ook:Uren sturen… Fileleed op Zwarte Zaterdag
Lees ook:ANWB waarschuwt voor druk Pinksterweekend
Lees ook:Waar in Nederland vind je fruit, noten of groente in het wild?
Lees ook:Nederland wil ook zwarte knoflook

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>