Rode wijn en roquefort: een ideale gezondheidscombinatie

Mocht je van plan zijn om tijdens de feestdagen te genieten van een lekkere kaasplank, dan mag de roquefort niet ontbreken. Die blauwe schimmelkaas zou ons beschermen tegen hart-en vaatziekten. Volgens wetenschappers verklaart dat waarom Fransmannen ondanks hun vetrijke dieet toch een goede gezondheid hebben.

 


Zo hebben Franse vrouwen met 85,3 jaar de hoogste levensverwachting in Europa, ondanks hun hoge opname van verzadigde vetten. Die ‘Franse paradox’ is al jaren het onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. 

De consumptie van rode wijn heeft daar iets mee te maken, maar kan de paradox niet volledig verklaren. Volgens de nieuwste studie zou de regelmatige consumptie van roquefort, camembert en andere gefermenteerde schimmelkazen een bijkomende verklaring bieden.

 In het onderzoek van het biotechnische bedrijf Lycotec werd namelijk duidelijk dat die kazen speciale anti-ontstekingseigenschappen hebben. Die bleken het sterkst te zijn als de schimmelkaas erg rijp is. Vooral in zure omgevingen, zoals de maagwand, zouden de eigenschappen het best werken.

Het proces dat zich voordoet terwijl de kaas rijpt zou dan ook goed zijn voor gezonde darmflora, helpt bij het vertragen van artritis én kan tekenen van veroudering (zoals cellulite) vertragen. 

Volgens de experts zouden die eigenschappen ook onttrokken kunnen worden uit de kazen. “Dan kunnen ze op zichzelf gebruikt worden om de strijd aan te gaan tegen hart-en vaatziekten en opgenomen worden in anti-agingproducten”, stellen de wetenschappers.

Lees ook:Stevig doordrinken helpt tegen veroudering
Lees ook:Appels zijn super gezond!
Lees ook:Groene thee is efficiënter dan andere soorten thee
Lees ook:Cholesterol omlaag brengen? Meer peulvruchten eten!
Lees ook:De nieuwe paarse tomaat is twee keer gezonder dan de rode

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>