Wachten of kopen: de dilemma’s van HD-tv

Het is voorspelbaar dat menigeen het spoor bijster is. HD, Blu Ray, Playstation3, het heeft allemaal met elkaar te maken. Maar moet je nu al zo'n tv aanschaffen of levert de investering nog te weinig (kijk) rendement op? De stand van zaken in Nederland.
Het EK voetbal in juni wordt het eerste live evenement in hoge resolutie op de Nederlandse tv.
HD-tv maakte bij het WK voetbal in 2006 een valse start. De uitzendingen waren te zien in de superieure kwaliteit die High Definition televisie oplevert, maar slechts 20.000 mensen konden dat ook. De kastjes van kabelaar UPC waren niet op tijd klaar en slechts weinigen hadden een geschikt scherm.

Anno 2008 zijn er ruim voldoende tv's (twee miljoen en dat aantal groeit dagelijks) die het HD-signaal aankunnen. Ook de kabelaars en de satellietzender CanalDigitaal zijn er helemaal klaar voor. Zelfs de NOS heeft studio 7 samen met Sony omgebouwd naar HD, maar dan alleen voor het EK en de Olympische Spelen.

Daarna hebben we het dus gehad. Op de twee sportevenementen na zijn de Nederlandse kijkers met een (full) HD-tv-scherm aangewezen op de HD-varianten van National Geographic en Discovery. Natuurfilms zijn fraai op je mooie nieuwe scherm, maar eigenlijk wil je dat scherm natuurlijk vaker optimaal gebruiken maar vanuit Hilversum valt weinig meer te verwachten dan de twee sportieve zomermaanden, zo bleek onlangs op een HD-studiedag in Hilversum.

Daarmee zit Nederland met de introductie van HD-tv ongeveer op het niveau van Slowakije. De verklaring is simpel: geld is de beperkende factor. HD-programma's maken is zo'n 20 procent duurder dan gewone uitzendingen. De omroepen moeten die kosten dragen, terwijl ze er voorlopig nauwelijks hogere kijkcijfers door krijgen.

 

Voor u als consument betekent dat u het met doen met de twee sportevenementen van dit jaar en uitzendingen van bijvoorbeeld National Geographic. Maar u kunt uw HD-tv ook gebruiken om uw digitale foto's te vertonen of een spelletje te doen met een Somy Playstation… 

Lees ook:Wilfred Genee wil einde aan ruzie met Johan Derksen
Lees ook:Senioren stappen massaal over op de tablet
Lees ook:KNVB 45-plus voetbalcompetitie
Lees ook:Hiep, hiep hoera “Studio Sport” 50 jaar!
Lees ook:Presentatrice Margreet Dolman komt terug

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>