NTR/VPRO-serie Ondersteboven over de bevrijding van de vrouw in de jaren 60

Schermafbeelding 2016-03-15 om 14.02.52De komende weken is op NPO 2 een nieuwe achtdelige documentaireserie van NTR en VPRO te zien: Ondersteboven – Nederland in de jaren 60. Een frisse kijk op een revolutionair tijdperk waarin Nederland voorgoed verandert. De aflevering op 16 april is getiteld: The woman in your life is you.

Tienermeisjes dromen van een toekomst als stewardess of fotomodel. En sommigen worden dat ook, maar altijd maar even. Want het voorland is een plek achter het aanrecht en de kinderwagen. Totdat de onvrede wordt opgeschreven door Joke Kool-Smit, en de pil gezinsplanning mogelijk maakt. De actiegroep Man Vrouw Maatschappij verkondigt samen met Dolle Mina de bevrijding van de vrouw. En het damesblad Margriet volgt verrassenderwijs nauwgezet iedere stap in de emancipatie. In deze aflevering: Marijke Kuyper, oud-lid Man Vrouw Maatschappij, Inez van Eijk, mede-oprichter Man Vrouw Maatschappij, Eugènie Herlaar, oud-nieuwslezer, Paul Schnabel, socioloog, Willem Boissevain, huisarts en Annick Visser, oud-redacteur Margriet.

Kees van Kooten is de beschouwer in de serie. Hij leidt de afleveringen in vanuit zijn werkkamer en is de voice-over.

Meer jaren 60:

Interactief videomuseum
Op www.jarenzestig.nl is een interactief videomuseum te bezoeken. In dit museum laten acht ‘curatoren’ hun kijk op de jaren zestig zien, onder wie Fred de la Bretonière, Yvonne Keuls en Jacco Gardner.

Boek
Bij Walburg Pers is het boek Ondersteboven verschenen, geschreven door Petra Boers en Rebecca Wilson en vormgegeven door Suzanne Hertogs. Een hallucinant, geheugen-stimulerend, nostalgie-opwekkend, kleur-zing-dans-herbeleef-aksie-boek, met een inleiding van Kees van Kooten.

Welkom in de jaren 60
Later dit jaar zendt de NTR op Zapp ook weer een historische comedy uit, geschreven door Niek Barendsen: Welkom in de jaren 60.

Lees ook:MuseumMaandag brengt jubilerende Margriet in elf musea
Lees ook:Kees van Kooten (73) getroffen door hartinfarct
Lees ook:Alle schaamluizen verzamelen!
Lees ook:Kees Brusse overleden
Lees ook:Het Philips museum in Eindhoven… de nieuwste museumaanwinst van Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>