Splinternieuw Porsche museum opent deuren

Weinig auto-nieuws hier op het 50plusblog, vind je niet? Het is ook zo’n typisch “mannen-ding”, verwacht niet teveel van mij. Maar misschien maak ik met het volgende bericht “iets” goed.

Vandaag, 31 januari 2009, ben je welkom in het splinternieuwe Porsche-museum in Stuttgart-Zuffenhausen. Het museum is het hoogtepunt na een feestjaar van 60 jaar Porsche. Samen met het Mercedes-museum in dezelfde stad, is dit de reis meer dan waard.

Net zoals bij Mercedes, is ook dit 25.800 vierkante meter grote Porsche-museum een architecturaal huzarenstukje op zich. 170 architecten uit heel Europa dongen mee in de wedstrijd om dit project te mogen realiseren.

Uiteindelijk haalde het Weense architectenbureau Delugan Meissl de opdracht binnen. De bouw startte medio 2005 en werd begin december 2008 opgeleverd. Het resultaat is een gebouw dat als een monoliet van 35.000 ton, hoog boven de grond lijkt te zweven op drie V-vormige poten.

Binnenin vind je in een tentoonstellng over 5.600 vierkante meter de hele Porsche-geschiedenis in een tachtigtal modellen en 400 tentoongestelde thema’s. Van de eerste ‘echte’ Porsche 356 uit 1948 tot de laatste versie van de 911. Maar er is ook aandacht voor de ‘proloog’, die met Ferdinand Porsche al in 1900 begon met de eerste ‘hybride’ Lohner-Porsche met elektromotoren in de wielen ingebouwd.

Je vindt hier ook de voorvader van alle Porsche-sportwagens, de ‘Type 64′ uit 1939 gebouwd voor Berlijn-Rome, maar door de oorlog nooit echt geracet. En natuurlijk ook aandacht voor het met 21,5 miljoen stuks meest geproduceerde Porsche-ontwerp ooit, de Volkswagen Kever.

Het museum bevat niet alleen auto’s, maar ook het hele Porsche-archief en de ‘transparante’ werkplaatsen waar voor klanten oldtimers gerestaureerd worden. Voor je de tentoonstellingsruimte binnengaat, kan je de restaurateurs aan het werk zien door een glazen wand.

“Porsches worden niet oud”, zegt men in Stuttgart zelf, “ze worden klassiekers die vandaag nog altijd in alle opzichten geschikt zijn voor de weg”. Veel historische Porsches wordt vandaag nog door hun eigenaars ‘geracet’ in klassieke rally’s.

Verder zitten in het complex een koffiebar, een bistro, een exclusief restaurant en extra ruimte op de derde verdieping voor tijdelijke tentoonstellingen, seminaries en evenementen. Er is ook een groot dakterras voor evenementen in open lucht.

Porsche verwacht op de ‘Porsche Platz’ in Stuttgart-Zuffenhausen jaarlijks zo’n 200.000 bezoekers. Het museum is alle dagen behalve maandag te bezoeken tussen 9 en 18 u. Toegang kost 8 euro.

bron: HLN

Lees ook:Je hebt al een Porsche voor 230 euro!
Lees ook:Twentenaren breien langste sjaal ooit voor…toren van museum
Lees ook:Met de (klein)kinderen naar Bert en Ernie in het Van Gogh Museum
Lees ook:Opening ABBA-museum in Stockholm
Lees ook:Tabaksmuseum sluit definitief de deuren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>