Maakt geld gelukkig?

Ik had vroeger een mopperende oude collega die het nodig vond een paar keer in de week over de afdeling te roepen: “denk je nou echt dat geld gelukkig maakt?? NOU REKEN MAAR!!!” En nu, jaren later is er onderzoek naar gedaan door de San Francisco State University en blijkt dat de man volledige onzin heeft uitgekraamd. Mensen geloven nog steeds dat geld hen gelukkig kan maken, hoewel al veel onderzoek het tegendeel bewijst. Geld maakt namelijk meer gelukkig als je het besteedt aan een leuk avondje uit, dan aan weer een kledingstuk. Nu blijkt dat wanneer je dat geld uitgeeft aan leuke ervaringen, zoals uit eten gaan of een avondje theater, dit inderdaad klopt. Dit komt volgens de onderzoekers doordat deze uitstapjes de koper het gevoel geeft dat hij ‘leeft’.

Om dit te onderzoeken vroegen ze mensen hun laatste uitgaven op te schrijven en te waarderen. Hieruit bleek dat mensen meer gelukkig waren met belevenissen waar ze geld aan uit gegeven hadden. Ook de personen om hen heen werden blij van deze uitgaven.

Bovendien hield dit gevoel van tevredenheid langer aan. Volgens de onderzoekers komt dit doordat de glans al snel van nieuwe spulletjes af gaat. Maar een positieve herinnering verveelt niet.

Lees ook:Gemiddelde miljonair 50-plusser én gelukkig
Lees ook:Fiets gebruiken als vervoermiddel maakt meest gelukkig
Lees ook:Fikse stijging AOW-uitgaven sinds 2008
Lees ook:Effect bewezen: huishoudboekje helpt te besparen!
Lees ook:Vrouwen hebben minder zelfvertrouwen dan mannen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>