Eenderde ouderen is eenzaam

Bijna een op de drie ouderen voelt zich wel eens eenzaam en een op de tien voelt zich zelfs erg eenzaam, zo lees ik vandaag in Trouw. Dat is triest nieuws. Kijken kinderen dan niet meer naar hun ouders om? Want de meeste ouderen hebben (neem ik aan) wel kinderen en kleinkinderen. Echt onvoorstelbaar dat je je ouders (of opa en oma) zo laat wegkwijnen. Kunnen we hier niet collectief iets aan veranderen?Volgens Jonne Boesjes, hoofd communicatie van het Oranjefonds, kunnen ouderen steeds meer geïsoleerd raken. ‘Eenzaamheid is een groot probleem en er zijn geen tekenen dat het minder wordt. De crisis treft Nederland. Als er minder geld bij mensen binnenkomt, is er misschien minder geld voor sport of voor muziekles’, aldus Boesjes. De mensen die slechts een sociale kring hebben, zoals een gezin, of heel weinig contacten hebben, raken in een sociaal isolement. Vooral het eetgedrag werd onderzocht. Ruim 800.000 senioren eten altijd alleen en een miljoen zit meestal alleen aan tafel. Dit wil niet direct zeggen dat ze eenzaam zijn, maar er ligt vaak wel een verband, vertelt Boesjes. Het Oranjefonds financiert in het land honderden projecten die de sociale verbanden moeten versterken. Die vallen niet samen met het thema eenzaamheid, maar raken eraan.

Lees ook:De Nederlander is behoorlijk eenzaam!
Lees ook:De beste manier om eenzaamheid te bestrijden…is anders denken
Lees ook:Met oma naar Madurodam
Lees ook:Jan Smit als wapen tegen eenzaamheid bij ouderen
Lees ook:Ruim 1,3 miljoen mensen extreem eenzaam

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Eenderde ouderen is eenzaam

  1. ouderenverzorging

    Het is erg jammer dat ouderen zich steeds meer eenzaam voelen. De ouderenzorg in Nederland gaat achteruit.Ouderen moeten bijelkaar komen en zelf activiteiten organiseren. Ouderen kunnen de tijd voor elkaar nemen. De kinderen moeten werken en ook voor eigen gezin zorgen. Daarom kunnen zij niet zo vaak als zij willen hun ouders gaan bezoeken.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>