Zeearend en spreeuw nieuwkomers bij Beleef de Lente 2014

De website www.beleefdelente.nl was vorig jaar een groot succes. Liefst 1,1 miljoen bezoekers uit 172 landen waren getuige van broedende uilen, valken, koolmezen en ooievaars. Deze lente maakt de zeearend zijn debuut voor de camera’s van Vogelbescherming Nederland. Er zijn al drie vogels gezien op de nesten waar camera’s bij zijn gehangen. Verwacht wordt dat de zeearend gaat leiden tot een nieuw bezoekersrecord.

 

Het belooft weer een spannend seizoen te worden van Beleef de Lente….vier maanden lang 24 uur per dag meekijken in de nesten van maar liefst negen vogelsoorten.

Een andere nieuwkomer is de spreeuw. 2014 is door Sovon en Vogelbescherming uitgeroepen tot Jaar van de Spreeuw. Met deze soort gaat het niet goed. De laatste decennia zijn de aantallen spreeuwen achteruit gegaan. Alleen daarom is het al interessant om de spreeuw van nabij te bekijken. De camera hangt midden in Amsterdam, en is in samenwerking met de Bomenstichting gerealiseerd.

Deze week worden de laatste nestkastjes en camera’s opgehangen voor het nieuwe seizoen.


Zingende spreeuw (foto: Jouke Altenburg)

De andere nieuwe soort prijkt steevast bovenaan de lijst van “meest gewilde soorten”: de zeearend! Na zeer gedegen voorbereiding heeft Staatsbosbeheer een camera ter hoogte van een zeearendnest kunnen installeren. Het broedseizoen van zeearenden begint vroeg en op dit moment zijn soms twee of drie vogels op het nest aanwezig. Dat belooft spektakel.
De torenvalk is ook dit jaar weer van de partij. Na een mislukt seizoen vorig jaar, waar te zien was hoe het vrouwtje haar eigen eieren opat, zijn de voortekenen nu gunstig. Er is al gezien hoe het vrouwtje een nestkommetje maakt. De torenvalk wordt gebracht in samenwerking met drinkwaterbedrijf Dunea.
Ook de slechtvalk wordt weer nauwlettend gevolgd. Bij deze soort is geen broedseizoen hetzelfde, maar actie lijkt gegarandeerd. Wie herinnert zich niet de spectaculaire knokpartijen tussen twee vrouwtjes, tot in de nestkast aan toe? De Vogelwerkgroep Gemert is de drijvende kracht achter deze camera’s.


Steenuil, publiekslieveling van Beleef de Lente (foto: Vogelbescherming Nederland)

Een soort die wat later in het seizoen te volgen zal zijn is de gekraagde roodstaart. Momenteel bevinden de vogels zich nog in Afrika, maar rond half april zullen de eerste roodstaarten in Nederland arriveren. De overige vier Beleef de Lente-soorten zijn ooievaar, oehoe, steenuil en koolmees.

Lees ook:Beleef de Lente 2015 van start op 15 februari
Lees ook:Het tiende jaar van Beleef de Lente is begonnen
Lees ook:Live meekijken in de nesten van 11 vogels
Lees ook:De 5 best bekeken Beleef de Lente-filmpjes van 2016
Lees ook:Beleef de Lente nu ook met je kleinkinderen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>