Miep Gies, de vrouw die het dagboek van Anne Frank redde, overleden

Miep Gies is gisteravond, na een kort ziekbed, op 100-jarige leeftijd overleden. Zelf vond ze het  een imponerende leeftijd die ze ook nog in redelijke gezondheid heeft bereikt. Dan kun je zeggen dat je geluk hebt gehad en het hebben van geluk lijkt de rode draad te zijn die door haar leven liep.

Miep Gies werd op 15 februari 1909 in Wenen geboren als Hermine Santruschitz. Op 11-jarige leeftijd kwam ze in Nederland terecht, waar ze in 1933 een kantoorbaan kreeg bij de firma Opekta van directeur Otto Frank, de vader van Anne. In juli 1941 trouwde Miep, de naam die ze van haar pleeggezin had gekregen, met de Nederlander Jan Gies, waardoor ze Nederlandse werd.

Haar rol als helper van onderduikers begon in het voorjaar van 1942, toen haar baas Otto Frank haar vroeg te helpen bij het verzorgen van hem en enkele andere onderduikers in het achterhuis van zijn kantoor. Zij stemde daarmee in.Van een heldendaad wil ze niets weten. Ze deed haar menselijke plicht: mensen helpen die in nood zijn.

Na ruim twee jaar werden de onderduikers verraden. Op 4 augustus 1944 werden ze ontdekt en opgepakt. Onduidelijk is gebleven wie de verrader was. Na de arrestatie van de onderduikers vond Gies de dagboekpapieren op de grond van een slaapkamer op het onderduikadres. Ze las het dagboek niet en verstopte het in het bureau op haar kantoor.

Na de oorlog bleek Otto Frank de enige van de acht onderduikers die de concentratiekampen had overleefd. Toen vaststond dat Anne was overleden, gaf Miep de documenten aan hem en hij zorgde ervoor dat het dagboek werd uitgegeven. Daarmee vervulde hij een wens van zijn dochter, die een boek had willen uitgeven over de tijd dat ze zat ondergedoken.

Lees ook:85ste geboortedag Anne Frank
Lees ook:Documentaire over Otto Frank
Lees ook:Het Anne Frankhuis nu ook online te bezoeken
Lees ook:Theatervoorstelling over Anne Frank in bijzondere versie naar Carré
Lees ook:Deze donderdag verschijnt Het verzameld werk van Anne Frank

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>