We ruiken rotte vis eerder dan een bosje rozen…

Kijk… dat zijn nog eens onderzoeken: Canadese wetenschappers hebben vastgesteld dat het menselijk brein de geur van rotte vis eerder oppikt dan de geur van een bos rozen.  “Dit suggereert dat de reukzin van mensen sneller en accurater reageert op stimuli die een potentieel gevaar vormen”, aldus een woordvoerder van de onderzoekers.

Volgens de wetenschapper is het niet meer dan logisch dat geuren die mogelijk kunnen leiden tot voedselvergiftiging sneller worden opgepikt door de menselijke hersenen. “We weten al dat het brein een agressieve gezichtsuitdrukking ook sneller detecteert dan een een lachend gezicht, omdat een boos gezicht een potentieel gevaar vormt”, verklaart Frasnelli. “Dit soort eigenschappen zijn door natuurlijke selectie tot stand gekomen om ons te behoeden voor dreigende gevaren.”
 
De wetenschappers stelden tijdens hun onderzoek veertig proefpersonen bloot aan verschillende aroma’s. De deelnemers aan het experiment moesten op een knop drukken, zodra ze een nieuwe geur roken. Naast de geur van rotte vis kregen ze te maken met geuren van rozen, vieze sokken en sinaasappels. De meeste proefpersonen vonden het aroma van vieze sokken afstotelijker dan de lucht van rotte vis. Toch roken ze die laatste geur veruit het snelste.Mensen ruiken de geur van rotte vis gemiddeld genomen binnen 1,3 milliseconden, terwijl de meeste andere geuren binnen ongeveer 1,7 milliseconden worden gedetecteerd door ons brein.

Lees ook:Geuren beïnvloeden je dromen
Lees ook:Jeetje! Ik ruik gewoon dat jij oud bent!
Lees ook:Rozengeur zorgt voor aangename dromen
Lees ook:Wil je geholpen worden? Ruik dan lekker!
Lees ook:Minder dan zeven uur slaap maakt het brein sneller oud

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>