Snurkers hebben veel grotere kans op kanker

Ohjee… Hevig snurken vervijfvoudigt je risico op kanker, dat blijkt uit een recent onderzoek in Amerika. Amerikaanse wetenschappers volgden in het kader van een studie naar slaapproblemen meer dan 1.500 mensen gedurende 22 jaar.

Wie een verstoord slaappatroon heeft, loopt 4,8 keer meer kans om kanker te ontwikkelen dan wie niet snurkt. Wie met een gematigde vorm hiervan kampte, heeft dubbel zoveel risico.

Een andere vaak voorkomende vorm van een verstoorde ademhaling is slaapapneu. Dit betekent dat de luchtweg vaak inklapt tijdens een ademcyclus, waardoor de patiënt naar adem moet snakken. Hierdoor snurk je en word je tijdens de nacht vaak wakker. Deze aandoening werd eerder al in verband gebracht met andere gezondheidsproblemen als obesitas, diabetes, een hoge bloeddruk, hartaanvallen en beroerten.

De onderzoekers hielden rekening met andere factoren als leeftijd, geslacht, gewicht en rookgedrag. Daaruit blijkt dat het verhoogde risico op kanker niet simpelweg een gevolg was van overgewicht, een bekende oorzaak van kanker. Door een verstoorde ademhaling tijdens de nacht kan je lichaam verschillende uren met een zuurstoftekort kampen. Dit zou de ontwikkeling van kwaadaardige tumoren stimuleren, dit fenomeen promoot namelijk de groei van de aders die gezwellen van bloed voorzien. Dit proces heet angiogenese.

Professor Javier Nieto: “Dit is de eerste studie die het verband tussen een verstoorde nachtrust en een verhoogd risico op kanker aantoont. Er moet nog meer onderzoek gebeuren, maar de behandeling van een verstoorde nachtrust kan het leven van kankerpatiënten verlengen.”

Lees ook:Koffie drinken voorkomt prostaatkanker
Lees ook:Verrassend wapen in de strijd tegen kanker: …bloemkool
Lees ook:Van veel eieren eten kun je prostaatkanker krijgen
Lees ook:Geen zin in darmkanker? Eet veel vis!
Lees ook:Slecht/kort geslapen? Grotere kans op ruzie…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>