Ja hoor! Had Jezus een vrouw???

Breaking news! We dachten altijd dat hij alleen leefde, maar nu blijkt ineens, vele jaren later, dat Jezus een vrouw had! Ik zou het een bijzonder spannend feit willen noemen. Maar uit een vierde-eeuws geschrift zou dus blijken dat Jezus mogelijk een vrouw heeft gehad, zo beweert een hoogleraar van Harvard University. Het zet toch een belangrijk deel van de wereldgeschiedenis in een ander daglicht! The Guardian bericht over de ontdekking. Hoogleraar Karen King zegt dat de tekst een dialoog bevat waar Jezus spreekt over “mijn vrouw”.Ze zou Maria hebben geheten, maar volgens King is het niet noodzakelijk dat Jezus en Maria waren getrouwd. Dat is dan weer bijna modern! Het Koptische geschrift zou een kopie van een evangelie zijn, waarschijnlijk in het Grieks geschreven in de tweede eeuw. King hielp met het vertalen van het fragment en presenteerde het op een conferentie van Koptische experts in Rome.
Volgens de hoogleraar is in de christelijke traditie lang aangenomen dat Jezus ongehuwd was, alhoewel daar geen historisch bewijs voor is.  “Vanaf het begin zijn christenen het oneens geweest of het beter is om te trouwen of niet. Pas een eeuw na Jezus’ dood begonnen ze de huwelijkse staat van Jezus te benoemen om hun standpunt te ondersteunen.” Het fragment komt uit de collectie van een anonieme verzamelaar. De onduidelijke herkomst van het bericht is reden om voorzichtig te zijn met het geloven van dit bericht, zegt Ben Witherington, hoogleraar in de interpretatie van het Nieuwe Testament. Het zou volgens hem ook kunnen gaan om een niet-seksuele relatie, waarbij de vrouw enkel zorgde voor Jezus. Of Jezus een vrouw had, is al langer onderwerp van discussie. Maria Magdalena wordt vaak genoemd als mogelijke vrouw van Jezus. In de recente historie heeft vooral het boek de Da Vinci Code van Dan Brown weer stof doen opwaaien.

Lees ook:Frans Bauer in ‘The Passion’
Lees ook:Tentoonstelling Anton Heyboer in het Museum voor Religieuze Kunst
Lees ook:Oudste vrouw ter wereld sterft net voor haar 115e verjaardag
Lees ook:102 jarige begint nieuw leven in Nieuw-Zeeland
Lees ook:Maagd Maria gaat in het nieuw

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ja hoor! Had Jezus een vrouw???

  1. Stefan

    Het is vrij normaal voor een joodse man om een vrouw te hebben ten tijde van zij openbaringen. Dat is ook iets wat mensen niet willen horen, maar zo’n 80% van de bevolking was joods daar. Het was een zonde om geen vrouw te hebben, je werd gezien als iemand die niet goed genoeg was en behandeld als een paria. Als Jesus geen vrouw zou hebben, zou niemand naar hem geluisterd hebben.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>