U ook? Ik ook? ‘..helft patiënten weet niets van hoge bloeddruk’

Schermafbeelding 2013-09-10 om 11.58.10Oh jee… Ik voel me prima, maar als je dit leest, ga je toch een beetje twijfelen: ben ik eigenlijk wel helemaal tiptop in orde? Veel patiënten weten niet dat ze een hoge bloeddruk hebben en als ze het wel weten krijgen ze vaak geen adequate behandeling. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek (*).  De bevindingen gelden niet alleen voor landen met hoge inkomens zoals Canada, maar ook voor landen met gemiddelde of lage inkomens.  “Ons onderzoek laat zien dat de helft van de mensen met een hoge bloeddruk zich niet bewust is van de aandoening”, aldus onderzoeker Clara Chow van de Sydney University. Haar collega Salim Yusuf voegt daaraan toe dat slechts een derde van de patiënten die weet dat ze een verhoogde bloeddruk hebben, met medicijnen hun bloeddruk op het juiste niveau krijgen.

“Bloeddrukverlagers zijn over het algemeen goedkoop en goed verkrijgbaar”, legt Yusuf uit. “Vooral in landen met lage inkomens zagen we dat mensen onvoldoende behandeling kregen, maar ook in midden- en hoge inkomenslanden kwam het veelvuldig voor. Het is van groot belang dat we systematisch beter controleren op een hoge bloeddruk.” Bij het onderzoek waren 154.000 volwassenen tussen de 35 en 70 jaar betrokken uit 17 verschillende landen. Van elke deelnemer werd de bloeddruk gemeten en het medicijngebruik genoteerd, evenals factoren als leeftijd, geslacht en opleidingsniveau.

(*) Het onderzoek, onder leiding van de McMaster University, is gepubliceerd in JAMA, het tijdschrift van de American Medical Association.

Lees ook:Hoge bloeddruk? Ga aan de vitamine D supplementen!
Lees ook:Lage bloeddruk heeft mogelijk negatief effect op Alzheimer
Lees ook:Waarom je er goed aan doet om je buikje weg te werken
Lees ook:Hartfalen bij ouderen vaak foutief aangezien als ‘ouderdom’
Lees ook:Exploderende groei onder 50-plussers met HIV

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>