Vijf keer vaker ontslag oudere leerkracht

mean-old-teacher-2edb2tsOudere leraren verliezen steeds vaker hun baan. Vaak is een conflict over bijvoorbeeld te hoge werkdruk of ongeschiktheid de oorzaak van het ontslag, zo heeft lerarenvakbond CNV Onderwijs donderdag gezegd. En weet je: ik vind er wat voor te zeggen. De ontwikkeling is wel zo verschrikkelijk snel gegaan de laatste tijd, daar moet je al leerkracht wel in mee kunnen gaan. Zo heeft mijn zoon een leraar die niet weet hoe hij met computers om moet gaan. Tja…je laat een chirurg ook niet langer opereren als hij niet weet hoe de nieuwste technieken werken. Dus: bij incompetentie lijkt ontslag me logisch. Hoe verdrietig ook, maar er moet wel goed les worden gegeven natuurlijk. En daar ben je als leerkracht zelf bij… Sinds 2010 is het aantal 58-plussers dat bij de vakbond aanklopte voor hulp vervijfvoudigd, zegt CNV. Dit jaar behandelde de vakbond 551 ontslagzaken. Situaties waarin deze leraren zitten, variëren van wegpesten tot het aanbieden van een vertrekregeling, aldus CNV. “We komen echt schrijnende gevallen tegen van mensen die zich bij het grofvuil gezet voelen”, zegt voorzitter Helen van den Berg van CNV Onderwijs. Van den Berg spreekt van een afrekencultuur binnen het onderwijs. “Dat was zeven, acht jaar geleden niet zo.”

In 90 procent van de gevallen waren persoonsgebonden kwesties de oorzaak van het ontslag. In de overige gevallen was de reden van ontslag van bedrijfseconomische aard.

Lees ook:55-plussers brengen MBO-scholen in de problemen
Lees ook:Jeen van den Berg, winnaar Elfstedentocht 1954, overleden
Lees ook:De spelregels van ontslag
Lees ook:Wie wil Ria Valks toyboy zijn?
Lees ook:Seksschandaal rond Mieke van der Weij

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Vijf keer vaker ontslag oudere leerkracht

  1. H.J. van Gessel

    Wie komen er voor die oudere weggepeste of met een vertrekregeling weggewerkte leerkrachten in de plaats ?

      /   Reply  / 
  2. mikel

    Aan de ene kant zie je het overheidsbeleid van een steeds latere AOW.
    Aan de andere kant zie je bedrijven en organisaties die liever oudere werknemer lozen.
    Hoe tegenstrijdig kan het leven zijn?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>